Στην Κίνα οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 42 νέους θανάτους ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξάνοντας τον απολογισμό της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο SARS-CoV-2 σε 2.912 στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας και σε πάνω από 3.000 διεθνώς. Πάντως, τα 202 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τα τέλη Ιανουαρίου.
Την ώρα που η επιδημία του COVID-19 επιβραδύνεται στην Κίνα, όπου τα δρακόντεια μέτρα καραντίνας αφορούν πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται σε πολλές άλλες χώρες.
Η εικόνα εκτός Κίνας
Στην Ιταλία, καταγράφηκαν περί τα 500 νέα κρούσματα, χθες, Κυριακή, θεαματική αύξηση που ανέβασε τον αριθμό των κρουσμάτων σε περίπου 1.700 στη χώρα αυτή της νότιας Ευρώπης. Οι ιταλικές αρχές έκαναν λόγο για πέντε νέους θανάτους, με τον απολογισμό στη χερσόνησο να φθάνει πλέον τους 34 νεκρούς σε τρεις βόρειες περιφέρειες (Λομβαρδία, Εμίλια Ρομάνα, Βένετο).
Στη Νότια Κορέα, δεύτερη μεγαλύτερη εστία της επιδημίας στον κόσμο μετά την Κίνα, ανακοινώθηκε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο επαληθεύτηκαν σχεδόν 500 επιπλέον κρούσματα και τέσσερις νέοι θάνατοι, με το σύνολο των κρουσμάτων να υπερβαίνει τα 4.000, από τα οποία 22 ήταν θανατηφόρα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμος της Σεούλ κατέθεσε μήνυση εναντίον ηγετικών στελεχών θρησκευτικής αίρεσης που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης, στην οποία προσάπτει ότι δεν έλαβε μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Το 60% των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα συνδέεται με αυτή την πανίσχυρη, μυστικοπαθή εκκλησιαστική οργάνωση, που οι επικριτές της θεωρούν σέκτα.
Στη Γαλλία, άλλη εστία του κορονοϊού όπου η κατάσταση οξύνεται, καταγράφονται 130 κρούσματα του SARS-CoV-2 και δύο θάνατοι. Το Μουσείο του Λούβρου, μαγνήτης για τους τουρίστες στη Γαλλία, που προσέλκυσε 9,6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, παρέμεινε κλειστό χθες Κυριακή.
Στη Γερμανία καταγράφονται 129 κρούσματα, με περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία (δυτικά), όπου μολυσμένο ζευγάρι πήγε σε καρναβαλική εκδήλωση στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το Ιράν ανακοίνωσε χθες 11 νέους θανάτους, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό της επιδημίας σε 54 νεκρούς. Η υπηρεσία της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, του BBC, στη γλώσσα φαρσί μεταδίδει πολύ βαρύτερο απολογισμό, κάνει λόγο για τουλάχιστον 210 νεκρούς, αριθμό που έχουν διαψεύσει οι ιρανικές αρχές.
Ο δεύτερος θάνατος ανακοινώθηκε στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα, στα οποία προστίθενται 47 ασθενείς που επαναπατρίστηκαν. Αρκετά κρούσματα που διαγνώστηκαν τις τελευταίες ημέρες δεν είχαν καμία σύνδεση με κάποια από τις εστίες στο εξωτερικό, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι ο ιός πλέον εξαπλώνεται στην επικράτεια των ΗΠΑ, χώρας που μέχρι τώρα είχε μείνει συγκριτικά αλώβητη.
Συναγερμός για τις πιο φτωχές χώρες
Η επιδημία θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις φτωχότερες χώρες, τα συστήματα υγείας των οποίων δεν έχουν τις δυνατότητες να εντοπίσουν ή να καταπολεμήσουν τον ιό.
Η Δομινικανή Δημοκρατία, που μοιράζεται τη νήσο Ισπανιόλα με την Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, έγινε η τέταρτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που πλήττεται: το πρώτο κρούσμα, που ανακοινώθηκε χθες Κυριακή, είναι ένας ταξιδιώτης από την Ιταλία.
Ο Ισημερινός ανακοίνωσε χθες ότι καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσμα, μία ημέρα αφότου εντοπίστηκε το πρώτο. Κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί στο Μεξικό (5) και στη Βραζιλία (4).
Στην Ινδονησία, ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο ανακοίνωσε τα δύο πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στο πολυπληθέστερο κράτος του μουσουλμανικού κόσμου.
Η Ταϊλάνδη, επίσης, ανακοίνωσε νέο κρούσμα σήμερα, με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τα 43.
Δύο νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Αλγερία, που έχει καταγράψει 3, ενώ ένα νέο κρούσμα αναφέρθηκε στην Αίγυπτο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr