Στην έκθεση περιγράφεται η αύξηση της επιρροής της υπερεθνικιστικής και ξενοφοβικής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη, οι ομιλίες μίσους που κυριαρχούν στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο έντονος αντισημιτισμός και αντιισλαμισμός.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια συγκλονιστική πραγματικότητα: τα αντισημιτικά, αντι-μουσουλμανικά και άλλα ρατσιστικά εγκλήματα μίσους αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα στο Hanau της Γερμανίας, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και αρκετοί τραυματίστηκαν. Τέτοιες εξευτελιστικές πράξεις συχνά υποδαυλίζονται από δηλητηριώδη λόγια και θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται στα κοινωνικά μέσα και στο Διαδίκτυο», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić.
Οι στόχοι της μακροχρόνιας προκατάληψης, των διακρίσεων, των ξενοφοβικών ρητορικών και της βίας, σύμφωνα με την έκθεση της ECRI, είναι μουσουλμάνοι, εβραίοι, Ρομά και μαύροι. Ο ξενοφοβικός εθνικισμός συνεχίζει συχνά να απεικονίζει το Ισλάμ ως μια θρησκεία ξένη προς τον εθνικό πολιτισμό και την ταυτότητα πολλών κρατών μελών. Η αντι-μουσουλμανική ρητορική κάνει τους Μουσουλμάνους να φέρουν σημάδια της θρησκείας τους πολύ πιο ευάλωτους, ενώ οι πολλαπλές διακρίσεις επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση, ιδίως για τις μουσουλμάνες γυναίκες.
Η βία, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων μορφών, κατά των Εβραίων και των εβραϊκών θεσμών έχει κερδίσει έδαφος. Ο αντιλαϊκός ρατσισμός και η κοινωνική περιθωριοποίηση των Ρομά αποτελούν επαναλαμβανόμενες προκλήσεις.
Ενώ πολλές χώρες έχουν αναλάβει περαιτέρω δράση για την ισότητα των LGBTI, άλλοι έχουν κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ τα LGBTI άτομα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν παρενόχληση, απειλές και βία.
Στην έκθεση συμπεραίνεται ότι, η αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας μεταξύ των Ευρωπαίων, συνέχισε να τροφοδοτεί το συναίσθημα κατά της μετανάστευσης.
Αυτό το συναίσθημα εκμεταλλεύονται ευρέως οι ξενόφοβοι εθνικιστές, σημειώνει η ECRI.
Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε πολλά εθνικά κοινοβούλια, αυξήθηκε η δύναμη των υπερεθνικιστικών κομμάτων σε ορισμένες χώρεςΕίναι αξιοσημείωτο ότι ένας αυξανόμενος αριθμός βασικών πολιτικών κομμάτων υιοθέτησε περιοριστικές πολιτικές σχετικά με τη μετανάστευση και την ένταξη, οι οποίες είχαν προηγουμένως συνδεθεί με τα δεξιά κόμματα, τονίζει η ECRI.
Οι διάφορες προεκλογικές εκστρατείες του 2019 έδειξαν ότι η υπερεθνικιστική, ξενοφοβική, ρατσιστική και ομοφοβική ομιλία ήταν για άλλη μια φορά σε άνοδο και όλο πιο διαδεδομένη και μάλιστα έδωσε τον τόνο στα δίκτυα κοινωνικών μέσων. Οι προσβλητικές και υποτιμητικές επιγραμμικές παρατηρήσεις, οι οποίες θα θεωρούνταν απαράδεκτες στο παρελθόν, καθίστανται νέοι κανόνες. ο λόγος μίσους που αμφισβητεί τη γενική αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μεταδίδεται σε μη ψηφιακή καθημερινή ζωή.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι οι υποστηρικτές των συμφερόντων των ευάλωτων ομάδων, των εθνικών φορέων ισότητας, εξακολουθούν να στερούνται οικονομικών πόρων και προσωπικού, καθώς και εξουσίες υποστήριξης των θυμάτων και εκπροσώπησής τους ενώπιον των δικαστηρίων. Νέες προκλήσεις που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις διακρίσεις στις κοινωνίες έχουν αναδυθεί, αναφέρει η έκθεση. Φαίνεται μέχρι στιγμής ότι οι περιπτώσεις σκόπιμης διάκρισης μέσω του AI είναι σπάνιες. Εντούτοις, τα παραδείγματα ακούσιας ή / και έμμεσης διάκρισης πολλαπλασιάζονται, συνήθως λόγω μιας μη αναγνωρισμένης προκατάληψης μεταξύ των σχεδιαστών των ίδιων των συστημάτων, έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες AI, μεροληπτικά και περιορισμένα δεδομένα κατάρτισης, καθώς και την έλλειψη μηχανισμών για την ανίχνευση και την πρόληψη των διακρίσεων.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr