Ο Επίτροπος «ομολογεί» ακόμη ότι, από τον έλεγχο καταλληλότητας των υφιστάμενων κοινοτικών οδηγιών που ολοκληρώθηκε το 2019, προέκυψε ότι οι εν λόγω οδηγίες ήταν εν μέρει αποτελεσματικές, ως προς την επίτευξη των συνολικών στόχων τους, για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιορισμό των δυσμενών συνεπειών της.
Με το δεδομένο ότι οι πάσης φύσεως μολυσματικοί ιοί μεταδίδονται κυρίως μέσω της ατμόσφαιρας και του αέρα, δεν είναι καθόλου καθησυχαστική η διαβεβαίωση του Επιτρόπου ότι, η Κομισιόν προτίθεται να εγκρίνει το …2021 ένα σχέδιο δράσης μηδενικής ρύπανσης για τον αέρα, το νερό και το έδαφος.
Στην από 5 Δεκεμβρίου 2019 γραπτή του ερώτηση, ο κύπριος ευρωβουλευτής, επικαλούμενος στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο, ανέφερε ότι:
-Πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ενώ το 38% θα ήθελαν να τους δοθεί η δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τα μέτρα αυτά. Επίσης, οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καταρχάς σε διεθνές επίπεδο.
-Η έρευνα αποκάλυψε επίσης την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία, ιδίως σε εθνικό επίπεδο, σχετικά με την ποιότητα του αέρα. Πάνω από το 50% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούσαν ότι οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το άσθμα και η αλλεργία αποτελούν πολύ σοβαρό πρόβλημα στις χώρες τους.
Ακολουθεί ολόκληρη η –καθόλου καθησυχαστική- απάντηση του Επιτρόπου:
Απάντηση του κ. Sinkevičius εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (24.2.2020)
«Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη επιπέδων ποιότητας του αέρα που δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για τον καθαρό αέρα καθορίζει πρότυπα για την ποιότητα του αέρα, θεσπίζει δεσμεύσεις για τη μείωση των εθνικών εκπομπών όσον αφορά τους βασικούς ρύπους και περιλαμβάνει πρότυπα εκπομπών για τις βασικές πηγές ρύπανσης.
Το 2019 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος καταλληλότητας των υφιστάμενων οδηγιών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.
Από τον έλεγχο αυτόν προέκυψε ότι οι εν λόγω οδηγίες ήταν εν μέρει αποτελεσματικές ως προς την επίτευξη των συνολικών στόχων τους για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιορισμό των δυσμενών συνεπειών της.
Σήμερα τα κράτη μέλη που αναφέρουν υπερβάσεις των προτύπων ποιότητας του αέρα είναι λιγότερα απ’ ό,τι πριν από δέκα χρόνια, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία υπερβαίνει τα πρότυπα της ΕΕ μειώνεται σταθερά.
Ωστόσο, η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί τον κυριότερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην ΕΕ. Παρότι η ενωσιακή νομοθεσία παρέχει οδηγίες για την
παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, καθορίζει σαφή πρότυπα ποιότητας του αέρα και διευκολύνει την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, δεν έχει εξασφαλίσει πλήρως τη λήψη επαρκών μέτρων ανά την ΕΕ για την τήρηση αυτών των προτύπων.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, μέσω της ανακοίνωσής της σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να ενισχύσει τις διατάξεις για την παρακολούθηση, την κατάρτιση μοντέλων και την εκπόνηση σχεδίων για την ποιότητα του αέρα και να προτείνει την αναθεώρηση των προτύπων ποιότητας του αέρα για την καλύτερη εναρμόνισή τους με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Επιτροπή προτίθεται επίσης να εγκρίνει το 2021 ένα σχέδιο δράσης μηδενικής ρύπανσης για τον αέρα, το νερό και το έδαφος.
Οι προσπάθειες για την ανάδειξη της σημασίας του καθαρού αέρα θα συνεχιστούν, ιδίως με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων όπως ο δείκτης ποιότητας του αέρα, χάρη στον οποίο το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ή με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εκδηλώσεων όπως οι διάλογοι για τον καθαρό αέρα και το φόρουμ «Καθαρός αέρας».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr