«Τραμπ και Μόντι, η σημαντικότερη σχέση στον κόσμο όσον αφορά τη δημοκρατία και την ελευθερία», έγραφαν τις τελευταίες μέρες φίλα διακείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης στην Ινδία.
Ακόμη και ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε κατά την αναχώρησή του για την Αχμενταμπάντ: «Ανυπομονώ να βρεθώ με το λαό της Ινδίας, θα έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους. Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά τα πάμε πολύ καλά με τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός Μόντι είναι φίλος μου. Έχω υποσχεθεί αυτό το ταξίδι εδώ και πολύ καιρό και ανυπομονώ να πάω. […] Ακούω ότι πρόκειται για μεγάλο γεγονός, μερικοί άνθρωποι λένε ότι θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός που είχαν ποτέ στην Ινδία, αυτό μου είπε ο πρωθυπουργός, ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός που είχαν ποτέ».
Ο φίλος «βασιλιάς των δασμών»
Ωστόσο τα φαινόμενα απατούν, όπως σχολιάζουν αναλυτές, που επικαλείται η DW: «Στην πραγματικότητα για μεγάλο διάστημα δεν είχαμε καν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ», αντιτείνει ο καθηγητής Διεθνών Πολιτικών Σχέσεων Ραγές Ραζοπαλάν, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται άλλωστε καν για σημαντικές δημοκρατίες. Απλώς εξαιτίας της υπερδύναμης Κίνας οι σχέσεις μας έχουν γίνει λίγο πιο στενές».
Πράγματι, από οικονομική σκοπιά η υποτιθέμενη φιλία μεταξύ των δυο ανδρών πέρασε το τελευταίο διάστημα από σαράντα κύματα. Τον περασμένο Ιούνιο ο Τραμπ κατήργησε μια σειρά ευνοϊκών για την Ινδία ρυθμίσεων, που επί χρόνια τής επέτρεπαν να εξάγει συγκριμένα προϊόντα στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς. Απαντώντας ο Μόντι προχώρησε στην επιβολή τιμωρητικών δασμών σε 30 περίπου αμερικανικά προϊόντα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο αμερικανός πρόεδρος τού προσέδωσε τον χαρακτηρισμό «βασιλιάς των δασμών».
Προκειμένου να δρομολογήσουν την οικονομική/ εμπορική επαναπροσέγγισή τους ΗΠΑ και Ινδία σκοπεύουν να υπογράψουν τώρα μια νέα εμπορική συμφωνία, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, θα έχει περιορισμένη έκταση. Και αυτό εφόσον πράγματι ευοδωθούν οι σχετικές προσπάθειες, αφού μέχρι και στο παρά πέντε της επίσκεψης δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο νέου ναυαγίου. «Το εμπόριο μεταξύ των δυο πλευρών ήταν πάντα μια σύνθετη υπόθεση διότι εμπλέκονται εσωπολιτικές και ιδεολογικές παράμετροι», εξηγεί ο καθηγητής Διεθνών Πολιτικών Σχέσεων Ραγές Ραζοπαλάν.
Οικοδομώντας ένα νέο αντίβαρο
Στο αμυντικό πεδίο ωστόσο η εικόνα των σχέσεων μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων είναι διαφορετική. Πρόσφατα η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι η Ινδία προτίθεται να αγοράσει αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα συνολικής αξίας σχεδόν 2 δις δολαρίων. Για τους Αμερικανούς το κέρδος είναι διπλό: πέρα από το προφανές οικονομικό, οικοδομεί και ένα ισχυρό γεωστρατηγικό αντίβαρο προς την Κίνα.
Εκτός από τα αμιγώς οικονομικά-αμυντικά η διήμερη επίσκεψη Τραμπ έχει όμως και έναν απόλυτα ιδιοτελή σκοπό εν όψει και των φετινών προεδρικών : στις ΗΠΑ ζουν σήμερα περίπου τέσσερα εκατομμύρια ινδικής καταγωγής πολίτες που παραδοσιακά στηρίζουν τους αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr