Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΤ, κατά την περίοδο 2015-19 σημειώθηκε σταδιακή αύξηση των ετήσιων κερδών της ΕΚΤ από περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε περίπου 2,4 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τόκων-εσόδων από συναλλαγματικά διαθέσιμα και τίτλους που διακρατούνται για σκοπούς νομισματικής πολιτικής. Η αύξηση αυτή υπεραντιστάθμισε τη μείωση των τόκων-εσόδων από τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία και το χαρτοφυλάκιο ιδίων πόρων.
Οι παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των στοιχείων ενεργητικού
Το 2019 το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 10,0 δισ. ευρώ σε 457,1 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφειλόταν κυρίως:
- στην άνοδο της αγοραίας αξίας των συναλλαγματικών διαθεσίμων της ΕΚΤ λόγω της αύξησης της τιμής του χρυσού και της ανατίμησης του δολαρίου ΗΠΑ και του γιεν Ιαπωνίας έναντι του ευρώ στη διάρκεια του έτους και
- στην άνοδο της αξίας των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία.
Ακόμη, οι τίτλοι σε ευρώ που διακρατούνται για σκοπούς νομισματικής πολιτικής αποτελούσαν το 55% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ στο τέλος του 2019. Σε αυτήν τη θέση του ισολογισμού η ΕΚΤ διακρατεί τίτλους που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων (Securities Markets Programme - SMP), των τριών προγραμμάτων αγοράς καλυμμένων ομολογιών (CBPP1, CBPP2 και CBPP3) και των προγραμμάτων ABSPP και PSPP.
Τέλος, στη διάρκεια του 2019 η ΕΚΤ επανεπένδυσε πλήρως τα ποσά από την εξόφληση τίτλων που διακρατούνται στα χαρτοφυλάκια του προγράμματος APP. Επιπλέον, από την 1.11. 2019 η ΕΚΤ ξεκίνησε εκ νέου τη διενέργεια καθαρών αγορών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΡ βάσει της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της 12.9.2019 σχετικά με τις συνολικές μηνιαίες αγορές του Ευρωσυστήματος και σύμφωνα με προκαθορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr