Όπως υπογραμμίζει, περίπου 50.000 τόνοι χημικών όπλων βυθίστηκαν στη Βαλτική Θάλασσα, εκ των οποίων 15.000 τόνοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χημικό πόλεμο.
Επικαλούμενος το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης κρίσεων της Πολωνίας, ο ευρωβουλευτής εκτιμά ότι η απελευθέρωση μόνο του ενός έκτου των χημικών ουσιών, από τις δεξαμενές που βρίσκονται στον πυθμένα της Βαλτικής θα μπορούσε να καταστρέψει πλήρως τη ζωή στη Βαλτική για περίπου 100 χρόνια.
Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι επί σειρά ετών, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα χημικά όπλα που βρίσκονται στις δεξαμενές αρχίζουν να διαρρέουν, με αποτέλεσμα οι αλιείς να ψαρεύουν καμένα ψάρια στη Βαλτική Θάλασσα.
Υποστηρίζει δε ότι, τα τελευταία 70 χρόνια υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις πολιτών της ΕΕ που πάσχουν από εγκαύματα χημικών, επειδή έκαναν μπάνιο στις ακτές της Βαλτικής.
Καταλήγει δε στην ερώτηση του, τονίζοντας ότι, η εγκατάλειψη των υπολειμμάτων του Β Παγκοσμίου Πολέμου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών της ΕΕ, δεδομένου ότι τέσσερις από τους επτά μεγαλύτερους εξαγωγείς ψαριών στην ΕΕ είναι χώρες της Βαλτικής.
Ρωτάει δε την Κομισιόν, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών από τη Βαλτική.
Η απάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr