«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σε ορισμένους Βρετανούς αξιωματούχους ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για το θέμα αυτό: δεν θα υπάρξει γενική, συνολική ή μόνιμη ισοδυναμία επί των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο Στρασβούργο ενώπιον των ευρωβουλευτών, αναφερόμενος στην πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε.
«Και ούτε θα υπάρξει συνδιαχείριση χρηματοπιστωτικής ισοδυναμίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα διατηρήσουμε τον έλεγχο επί των εργαλείων αυτών και θα διατηρήσουμε την αυτονομία της απόφασης», εξήγησε με έμφαση.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα παρουσιάσει την άνοιξη την μετά το Brexit στρατηγική του για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με βάση την ιδέα της οικοδόμησης μίας «σχέσης» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός υπενθύμισε επίσης ότι η έξοδος από την Ε.Ε. είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο ευκαιρία για να ανακτήσει τον έλεγχο του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, έχει εισέλθει σε μία μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Στο τέλος αυτής της περιόδου, οι εταιρείες του ισχυρού City του Λονδίνου θα χάσουν το «διαβατήριο» που τους επιτρέπει να λειτουργούν ελεύθερα στην Ευρώπη.
Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει κατά την διάρκεια αυτής της μετάβασης να διαπραγματευθούν τους όρους της μελλοντικής τους σχέσης, θα πρέπει να συμφωνήσουν και επί ενός καθεστώτος ισοδυναμίας για να περιορισθούν τα προβλήματα.
«Δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση αυτή καθαυτή για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», υπενθύμισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
«Θα χρησιμοποιήσουμε την εργαλειοθήκη των ισοδυναμιών... Δεν θα διαπραγματευθούμε για τα θέματα αυτά με το Ηνωμένο Βασίλειο: ελέγχουμε τη συνεκτικότητα και όταν το κρίνουμε εφικτό, δίνουμε ισοδυναμίες για το έναν ή τον άλλο τομέα της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας», τόνισε.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί ήδη με τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. «Δεν βλέπω γιατί δεν θα λειτουργήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το City του Λονδίνου ανέφερε ότι αναμένει «δύσκολες» διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας πάντως την εκτίμηση ότι μία συμφωνία που θα επιτρέπει ευρεία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά είναι εφικτή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr