Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Επιγραμματικά, στα κυριότερα σημεία της μελέτης, αναφέρεται ότι:
- Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να κατευθύνεται προς μια ύφεση το 2020 και η ζώνη του ευρώ δεν είναι άνοση. Οι δείκτες σε όλη την Ευρώπη δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, χαλαρή ζήτηση και ορισμένους κινδύνους, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
- Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στη ζώνη του ευρώ λειτουργούσε στην άκρη της τελευταίας δεκαετίας, υποκινούμενος από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική αλλά χωρίς ουσιαστικές βελτιώσεις εντός της ζώνης του ευρώ για να καταστήσει την ανάκαμψη βιώσιμη. Οποιαδήποτε ύφεση θα μπορούσε να πλήξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα αρκετά σκληρά, αν και με διαφοροποιημένες επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη και σε διαφορετικούς βαθμούς.
- Η παρούσα εργασία εξετάζει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ζώνης του ευρώ, εστιάζοντας στις ευρύτερες μακροοικονομικές απειλές, αλλά εστιάζοντας επίσης στα πολιτικά ζητήματα σε παγκόσμιο επίπεδο που θα μπορούσαν να ωθήσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα πέρα από τα όρια.
- Εσωτερικά, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίζουν υψηλότερο και παρόμοιο προφίλ κινδύνου, που προκαλείται από τους κανονισμούς που θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ταυτόχρονα, η ασυνήθιστη νομισματική πολιτική έχει καταστήσει πολλές τράπεζες πολύ λιγότερο κερδοφόρες, μειώνοντας τα δικά τους αποθέματα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια οικονομική ύφεση. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τη συνεχή πολιτική αβεβαιότητα, περιλαμβανομένης της συνέχισης των επακόλουθων ζημιών του Brexit, αλλά επεκτείνοντας τις πολιτικές της ΕΚΤ, η οποία εμποδίζει την πραγματική πρόοδο.
- Εξωτερικά, μια πληθώρα απειλών φαίνεται να επιβαρύνει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ζώνης του ευρώ. Οι ενδεχόμενες επιβραδύνσεις στις ΗΠΑ, που επιδεινώθηκαν από τη μείωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, και στην Κίνα, καθώς φθάνει τα όρια ανάπτυξης, έχουν αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
- Αυτές οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές μπορεί να προκαλέσουν περισσότερες ζημιές από ό, τι συνήθως σε μια οικονομική ύφεση, εξαιτίας του γεγονότος ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και τα κράτη μέλη διαθέτουν ελάχιστα πυρομαχικά για να πολεμήσουν. Με το πόδι της ΕΚΤ στο πεντάλ του φυσικού αερίου σε όλη τη χλιαρή ανάκαμψη της περασμένης δεκαετίας, οι μοναδικές νομισματικές λύσεις που μπορούν να υπερβούν τα σημερινά επίπεδα είναι προφανώς παράλογες. Από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής, οι κυβερνήσεις έχουν επεκταθεί στη μέση της ανάκαμψης, αφήνοντας λίγα πράγματα που μπορούν να γίνουν όσον αφορά τις δαπάνες.
- Το παρόν έγγραφο συνιστά ότι η επόμενη ύφεση θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για την επανεγγραφή της νομισματικής πολιτικής, μια αναπροσαρμογή των νομισματικών προσδοκιών και, ειδικότερα, την ανάκαμψη της ΕΚΤ ως κινητήριας δύναμης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.
Ολόκληρη η 29σέλιδη μελέτη στα αγγλικά εδώ:
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο