"Τροχοπέδη" στην επίτευξη συμφωνίας παραμένει η επιμονή της Πολωνίας για την αλλαγή του συστήματος ψηφοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιάροσλαβ Καζίνσκι κάλεσε τους ηγέτες να συμφωνήσουν στην τροποποίηση του συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του δεν θα συναινέσει.
Όσον αφορά τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, αυτός δε θα φέρει τον τίτλο του υπουργού Εξωτερικών, όπως προέβλεπε αρχικά το Ευρωσύνταγμα, ενώ η θέση του θα συνδυάζει αρμοδιότητες που κατέχει ο Χαβιέρ Σολάνα και η Επίτροπος για τις Εξωτερικές υποθέσεις Μπενίτα Φερέρο-Γουόλντνερ.
Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, που προεδρεύει της Συνόδου, οι διαπραγματεύσεις απειλούνται να οδηγηθούν σε αποτυχία εξαιτίας της άρνησης της Πολωνίας και της Βρετανίας να μετακινηθούν από τις θέσεις τους.Η Αγγελα Μέρκελ επιδιώκει να διοργανωθεί άμεσα μία διακυβερνητική διάσκεψη των «27» για την εκπόνηση της νέας ευρωπαϊκής συνθήκης, πριν από τις ευρωεκλογές του 2009.
Η Πολωνία, αναδεικνύεται στο χειρότερο εχθρό του Ευρωσυντάγματος, και αντιτίθεται στο νέο σύστημα ψηφοφορίας στην ΕΕ, με το αιτιολογικό ότι ευνοεί τις μεγάλες χώρες, και ιδιαίτερα τη Γερμανία.Εμμένει στη θέση της ότι η λήψη αποφάσεων με «διπλή πλειοψηφία» είναι άδικη και αντιπροτείνει την απόδοση ίσης βαρύτητας στις ψήφους όλων των χωρών-μελών, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Όσον αφορά τις θέσεις της Βρετανίας, βασικό σημείο διαφωνίας αποτελείτο αίτημα της κυβέρνηση του απερχόμενου Τόνι Μπλερ να διατηρήσει η χώρα τον εθνικό έλεγχο στην εξωτερική πολιτική, το κοινοτικό δίκαιο και τη μετανάστευση.
Υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών η ελληνική πλευρά
Υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών και τήρησης των συμφωνηθέντων τάχθηκε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "όλοι οφείλουμε να τηρήσουμε την υπογραφή μας".
"Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Σε περίπτωση αποτυχίας θα πρέπει να εξετάσουμε άλλους τρόπους για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά αξιοποιώντας το μηχανισμό ενισχυμένων συνεργασιών", τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στο δείπνο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για τη συνθήκη της ΕΕ.
Επίσης, ο κ. Καραμανλής, ανέφερε ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν οι δύο χώρες που οι λαοί τους απέρριψαν το κείμενο στο δημοψήφισμα, δηλαδή η Γαλλία και η Ολλανδία και σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές ήσσονος σημασία στο κείμενο του Ευρωσυντάγματος, χωρίς ωστόσο να αφορούν την ουσία του.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή το κ. Καραμανλή, ότι "αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τις χώρες εκείνες που επιθυμούν περισσότερη Ευρώπη".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr