Η Μέρκελ και ο Ερντογάν έχουν αναλάβει ρόλο τις τελευταίες εβδομάδες σε διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011. Αναμένεται να συζητήσουν για τις συρράξεις στη Λιβύη και τη Συρία, την κρίση στο Ιράκ και για τις εντάσεις με το Ιράν. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
Η σχέση των δύο ηγετών έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας των συλλήψεων δεκάδων Γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής ή προσώπων με διπλή υπηκοότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής.
«Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο», έκρινε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ενόψει της συνάντησης.
Ο Ερντογάν έχει εξάλλου απειλήσει να «ανοίξει τις πόρτες» προς την Ευρώπη στους εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχει υποδεχθεί η χώρα του, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι όπως διατείνεται δεν προσφέρει στην Τουρκία την υπεσχημένη οικονομική βοήθεια.
Η Μέρκελ και ο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο, να εγκαινιάσουν τον χώρο ενός τουρκογερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη. Σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με αντιπροσώπους βιομηχανιών κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και της τουρκικής κοινωνίας.
Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δει τον γνωστό Τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστή η γνωμάτευση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής για το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. Σε εξαντλητική παρουσίαση αποφαίνεται ότι το μνημόνιο παραβιάζει τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr