«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Λεμέρ στην τηλεόραση του Reuters στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, προσθέτοντας ότι «η Γαλλία είναι κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ».
Παρίσι και Ουάσινγκτον δεν κατάφεραν να καταλήξουν στο πώς να προωθήσουν μια συμφωνία που να περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων που είναι σε ισχύ εδώ και δεκαετίες. Συμφώνησαν, ωστόσο, να παραμερίσουν τις διαφορές τους καθώς εργάζονται πάνω σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία εργάζεται εδώ και χρόνια στην εξεύρεση τρόπων για να δημιουργηθούν συνθήκες ίσου ανταγωνισμού στη φορολόγηση των εταιριών του Διαδικτύου, αλλά αυτές οι προσπάθειες τώρα επιταχύνονται προκειμένου να διαφανεί εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως τον Δεκέμβριο.
Μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μαζί με τον Λεμέρ, ο Γκουρία δήλωσε ότι ελπίζει «έως τον Ιούλιο να έχει σχεδιαστεί ένα πλαίσιο που θα αφορά πάνω από 130 χώρες. Δεν έχουμε Σχέδιο Β – απλά πρέπει να το ολοκληρώσουμε».
«Θα ήταν πολύ καλύτερο να έχουμε ένα διεθνές πλαίσιο για όλους», δήλωσε σήμερα ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος θα καταλήξει σε μια κακοφωνία εθνικών συστημάτων που απλά θα επιτείνουν το πρόβλημα. Άρα πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι διαφορετικό και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια του 2020, με το χτίσουμε πάνω στην εξαιρετικά καλή δουλειά που γίνεται στον ΟΟΣΑ».
Ο υφιστάμενος γαλλικός «ψηφιακός» φόρος αφορά τον κύκλο εργασιών. Ωστόσο, ο Λεμέρ παραδέχθηκε ότι δεν είναι ο καλύτερος από οικονομικής άποψης, λέγοντας ότι «το σχέδιο του ΟΟΣΑ για φορολόγηση των κερδών είναι πιο λογικό». «Θα υπάρξουν εντατικές συζητήσεις για το ύψος των κερδών που θα φορολογούνται και πώς ο φόρος αυτός θα εισπράττεται. Τα πάντα είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Λεμέρ, ο οποίος τόνισε ότι «Απλά πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να αποφύγουμε ένα παραθυράκι στο διεθνές σύστημα φορολόγησης ή να έχουμε πολλές εθνικές λύσεις που θα είναι επιζήμιες για όλους εμάς.
Σημειώνεται ότι ο Λεμέρ έχει φέρει τη Γαλλία στο επίκεντρο της συζήτησης για τη φορολόγηση των κολοσσών του Διαδικτύου, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Βρετανία, ήδη προωθούν ή επιβάλλουν τα δικά τους εθνικά καθεστώτα «ψηφιακού» φόρου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr