Η απερχόμενη γερμανική προεδρία επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για μία νέα συνθήκη που θα αντικαταστήσει το Ευρωσύνταγμα, το οποίο φαίνεται να εγκαταλείπεται οριστικά.
Πέρα από τις επιμέρους διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ των αιτημάτων που προτάσσουν τα κράτη μέλη, μπορεί κάποιος να διακρίνει δύο βασικούς πόλους εντός της Ε.Ε.. Στον ένα βρίσκονται η Βρετανία, που αντιτίθεται σε βασικά σημεία της Συνθήκης και η Πολωνία, η οποία επιθυμεί να βελτιώσει τη θέση της στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Στον άλλο πόλο τοποθετούνται χώρες που παραδοσιακά στήριζαν την ιδέα του Ευρωσυντάγματος, όπως ηΓαλλία και η Γερμανία.
Μάλιστα, η Βρετανία και η Πολωνία απείλησαν με βέτο αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η Βρετανία ζητά να περιοριστούν οι εξουσίες των Βρυξελών αλλά και του προτεινόμενου υπουργού εξωτερικών και γενικότερα αντιτίθεται σε κάθε κείμενο που θα είναι παραπλήσιο με το κείμενο του ευρωσυντάγματος αυτό που απέρριψαν η Γαλλία και η Ολλανδία το 2005.
Η Πολωνία διεκδικεί αλλαγές στο τρόπο ψηφοφορίας στα όργανα της ΕΕ, καθώς εκτιμά ότι ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες και ιδίως τη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Κατζίνσκι άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του θα συμβιβαστεί με αντάλλαγμα μία περισσότερο διευρυμένη εκπροσώπηση.
Ο κ. Κατζίνσκι πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του ζητά αποζημίωση για τα εκατομμύρια θανάτων που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία στην Πολωνία. Αν δεν είχαν συμβεί οι θάνατοι, συνέχισε ο κ. Κατζίνσκι, σήμερα θα ήταν μία μεγαλύτερη χώρα. Σε αυτό αντέδρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζ-Κ.Γιούνκερ λέγοντας ότι πρόκειται για ένα παράλογο αίτημα.
Υπέρ του ευρωσυντάγματος η Ελληνική πλευρά
Υπέρ της υιοθέτησης του ευρωσυντάγματος τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, καθώς όπως δήλωσε "όλοι οφείλουμε να τηρήσουμε την υπογραφή μας".
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κράτη - μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και τόνισε ότι "ανήκουμε στο σκληρό πυρήνα της ομάδας των κρατών που στηρίζουν ενεργά την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελούμε ενεργό και δραστήριο εταίρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πορείας". Πρόσθεσε δε ότι "η χώρα μας, πάντοτε στην πρωτοπορία, συμμετέχει εξ αρχής στο σύνολο των κορυφαίων πολιτικών στενότερης συνεργασίας, αλλά και συνδιαμορφώνουμε πολιτικές, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες".
Ακόμη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προσπάθεια υιοθέτησης της Συνταγματικής Συνθήκης και σημείωσε ότι "υποστηρίζουμε την ουσιαστική αναβάθμιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος,που θα συμβαδίζει με τη διεύρυνσή του, θέλουμε μια Ευρώπη με ισχυρή διεθνή παρουσία και ρόλο που θα εγγυάται ταυτόχρονα την ευημερία των πολιτών της".
Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στη θετική επίδραση και τη μεταρρυθμιστική δύναμη, που μπορεί, όπως είπε, να ασκεί η Ενωση όχι μόνο για τα κράτη - μέλη της αλλά και για τους γείτονές της και αναφέρθηκε ειδικότερα στις χώρες των Βαλκανίων, την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεργασίας με τις χώρες και τον ΟΣΕΠ, αλλά και στην αναβάθμιση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr