Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ιταλίας βασίζεται σε καθόλα εξωπραγματικά επιχειρήματα.
«Τα μνημόνια συμφωνίας που υπογράψαμε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα, είναι σύμφωνα με το δίκαιο και νόμιμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Προστίθεται ότι «αυτά τα μνημόνια συμφωνίας έχουν χαρακτήρα απάντησης στις πλευρές που προσπαθούν να αγνοήσουν την χώρα μας και τους Τουρκοκυπρίους στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκάλυψε για μία ακόμα φορά πόσο δίκαια και ορθά είναι τα βήματα που πραγματοποίησε η χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «η Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα λόγου στα σχετικά σχέδια της περιοχής. Με αυτή την αφορμή θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να δηλώσουμε ότι ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με όλες τις χώρες, πλην της 'ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου', προκειμένου να μετατραπεί η ανατολική Μεσόγειος σε πεδίο συνεργασίας και όχι συγκρούσεων», αναφέρει
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τόνισε μετά τη συνάντηση ότι: «Δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν δημιουργούμε μέτωπο εναντίον οιουδήποτε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr