Στη Λιβύη διαγκωνίζονται δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η GNA του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και, στα ανατολικά, εκείνη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο μια επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η GNA. Ο Χάφταρ στηρίζεται από πολλές χώρες, όπως από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Στις 27 Νοεμβρίου η Άγκυρα υπέγραψε δύο μνημόνια με την GNA. Το ένα είναι το «μνημόνιο κατανόησης» για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, που καταγγέλλεται από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το δεύτερο αφορά τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης και τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η Τουρκία στην GNA απέναντι στον Χάφταρ.
Για τον Σαλαμέ, τα δύο αυτά μνημόνια συνιστούν «μια κλιμάκωση στη σύγκρουση, καθώς την επεκτείνουν σε ζώνες απομακρυσμένες από τη Λιβύη, ιδίως στην αντιδικία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών". Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του για «τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης, την εδαφική επέκτασή της, κυρίως σε θαλάσσιο επίπεδο και επίσης την καθ’ αυτό στρατιωτική κλιμάκωση», σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Είδαμε την άφιξη και την πολύ εντονότερη δραστηριότητα μιας μη λιβυκής αεροπορίας. Βλέπουμε επίσης μισθοφόρους διαφόρων εθνικοτήτων –μεταξύ αυτών και Ρώσοι– που έρχονται να στηρίξουν τα στρατεύματα του Χάφταρ στην Τρίπολη», είπε ο Σαλαμέ. Υπάρχει επίσης το ζήτημα «των αραβόφωνων ομάδων, πιθανώς προερχόμενων από τη Συρία, που θα αναπτυχθούν στο πλευρό της GNA, καθώς και η άφιξη πολών αεροσκαφών από τη Συρία στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, η οποία είναι το προπύργιο του Χάφταρ», πρόσθεσε.
Ο Σαλαμέ δήλωσε επίσης «απογοητευμένος και πληγωμένος» επειδή μετά από εννέα μήνες μαχών στην Τρίπολη, ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα που να ζητά την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, τονίζοντας ότι «Είμαστε αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, όπου διακυβεύεται η αξιοπιστία του ΟΗΕ» και κατηγορώντας χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι παραβιάζουν το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από το 2011.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr