Οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν επιτρέπεται να δίνουν συνεντεύξεις ή, πολύ περισσότερο, να ασκούν κριτική στις εντολές που δέχονται. Ωστόσο ένας αστυνομικός μίλησε στον ανταποκριτή του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), υπό τον όρο να μεταδοθεί αλλοιωμένη η φωνή του και να μην αποκαλυφθεί το πραγματικό του όνομα. Στα 32 του χρόνια ο Τζων- ας τον αποκαλέσουμε έτσι- διευθύνει μία ομάδα σαράντα ανδρών και γυναικών στη riot police του Χονγκ Κονγκ, την αστυνομική δύναμη που έχει επιφορτιστεί με την καταστολή των διαδηλώσεων.
Από το καλοκαίρι ο Τζων είναι στους δρόμους, έξι μέρες την εβδομάδα, τουλάχιστον 14 ώρες την ημέρα. Ο ίδιος, όπως επισημαίνει η DW, αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση τους χειρισμούς της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ. "Από την οπτική γωνία ενός αστυνομικού που ζει από κοντά τα γεγονότα θα έλεγα ότι η κυβέρνηση δεν μας υπολογίζει και πολύ", λέει. "Βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση χωρίς να το θέλουμε εμείς οι αστυνομικοί, αλλά δεν είμαστε εμείς που μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα".
Τα όρια της αστυνομικής βίας
Ο Τζων λέει ότι έγινε αστυνομικός από πεποίθηση και ότι κίνητρό του ήταν να βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους. Όμως, τους τελευταίους μήνες έχει ζήσει δύσκολες καταστάσεις. Όπως λέει "μερικοί από τους διαδηλωτές μας ρίχνουν βόμβες μολότοφ, άλλοι μας επιτίθενται με πέτρες ή ακόμη και με βέλη. Έχουμε βρει και εκρηκτικούς μηχανισμούς...". Ο Τζων δηλώνει πιστός αστυνομικός, ωστόσο αντιμετωπίζει με συμπάθεια ορισμένα αιτήματα των διαδηλωτών, για παράδειγμα την παροχή αμνηστίας στους ακτιβιστές που έχουν συλληφθεί, καθώς και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Ένα άλλο αίτημα των διαδηλωτών αφορά τη σύσταση μίας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει πιθανά κρούσματα υπερβολικής βίας από την πλευρά της αστυνομίας. Σε αυτό ο Τζων φαίνεται να συμφωνεί. "Κάποια αιτήματα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν λόγω της περίπλοκης σχέσης ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ και στην κεντρική κυβέρνηση της Κίνας, αλλά η σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής είναι κάτι που μπορεί να γίνει", επισημαίνει.
Η ίδια η τακτική της αστυνομίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους απλούς πολίτες. Το τελευταίο κρούσμα υπερβολικής αστυνομικής βίας είχε καταγραφεί σε φωτογραφίες την παραμονή των Χριστουγέννων: δεκάδες αστυνομικοί είχαν ρίξει στο έδαφος έναν διαδηλωτή και τον ψέκαζαν με χημικά στο πρόσωπο, από μικρή απόσταση. Μέχρι στιγμής η τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ απορρίπτει τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα μπορούσε να διερευνήσει τους χειρισμούς της αστυνομίας. "Η κυβέρνηση δεν ακούει τους διαδηλωτές και δεν προσπαθεί να επιλύσει το βασικό πρόβλημα", λέει ο Τζων. "Υπάρχουν λήψεις που δείχνουν αστυνομικούς να υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους και να χτυπούν διαδηλωτές, χωρίς να είναι απαραίτητο. Οι δικοί μας προϊστάμενοι υπεραμύνονται αυτών των συμπεριφορών αντί να παραδεχθούν ότι κάτι δεν πάει καλά..."
"Μπορεί και να μην τα μαθαίνω όλα..."
Το χάσμα ανάμεσα στην τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, που έχει οριστεί από το Πεκίνο, και στην πλειοψηφία των πολιτών συνεχώς διευρύνεται. Ο Τζων λέει ότι βιώνει αυτόν τον διχασμό και σε προσωπικό επίπεδο, στους φίλους του, ακόμη και στην οικογένειά του, καθώς η αδερφή του υποστηρίζει τους διαδηλωτές. "'Εχω χάσει κάποιους φίλους, μπορεί και για πάντα. Μερικοί από αυτούς ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των διαδηλωτών, μάλλον θα είναι δύσκολο για μας να ξαναβρούμε κοινό έδαφος...", λέει ο ίδιος
Όσο για τις φήμες ότ ι- κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας- έχουν έρθει στο Χονγκ Κονγκ και αστυνομικοί από την ηπειρωτική Κίνα για να βοηθήσουν στην καταστολή των διαδηλώσεων, ο Τζων δεν τις επιβεβαιώνει: "Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο, αλλά τείνω να μην το πιστέψω. Δεν μπορώ και να το αποκλείσω, άλλωστε είμαστε μεγάλη υπηρεσία. Αλλά μπορεί και να μη μαθαίνω όλα όσα γίνονται...", τονίζει ο 32χρονος αστυνομικός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr