Την κίνηση αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγείλει νωρίτερα την ίδια μέρα ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης αλ-Σάρατζ, Φατί Μπασάγκα, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης θα ζητήσει επισήμως βοήθεια από την Τουρκία και τον Ερντογάν, στην περίπτωση που κλιμακωθεί η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας.
Νωρίτερα, εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα θα στηρίξει στρατιωτικά τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης με όλα τα μέσα απέναντι στον πραξικοπηματία στρατάρχη Χάφταρ, που στηρίζεται από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του τουρκικού κοινοβουλίου, στις 7 Ιανουαρίου, θα ψηφιστεί πρόταση για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Λιβύη.
Η αντίδραση της Ρωσίας και των ΗΠΑ
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας και του Κρεμλίνου στην εξαγγελία Ερντογάν ότι τον Ιανουάριο το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει πρόταση, που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.
«Η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν βοηθάει στην επίλυση της κρίσης αλλά οι προσπάθειες τρίτων χωρών να βρεθεί μια ευθεία λύση στο πρόβλημα και να βοηθηθούν οι δύο πλευρές είναι πάντα ευπρόσδεκτη» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Παράλληλα, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο ότι ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην οποία συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαμάχη της Λιβύης να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» προκειμένου να υπάρξει επίλυση στις συγκρούσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr