Επικαλούμενη στοιχεία της UNICEF, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, επισημαίνει ιδιαίτερα ότι , σχεδόν 385 εκατομμύρια παιδιά, ή το 19,5% των παιδιών του κόσμου, ζουν σε ακραία φτώχεια, σε σύγκριση με το 9,2% των ενηλίκων.
Στην δημόσια τοποθέτηση της η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, καλεί τα κράτη-μέλη του Οργανισμού:
-Να υλοποιήσουν τη στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του παιδιού (2016-2021).
-Να εξετάσουν τους στόχους και τη χρηματοδότηση υπηρεσιών, όπως η προστασία των παιδιών, η εκπαίδευση, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας.
-Να βελτιώσουν τις υπηρεσίες προστασίας των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα ευάλωτες καταστάσεις (π.χ. παιδιά χωρίς γονική μέριμνα, μονογονεϊκές οικογένειες, παιδιά με αναπηρίες, παιδιά Ρομά και παιδιά προσφύγων και μεταναστών). Να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των παιδιών και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη πολιτικών για την προστασία των παιδιών.
Υπενθυμίζεται ότι, από την άποψη αυτή, ο αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης καθορίζει ένα σύνολο ελάχιστων προτύπων, που προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προστασίας της υγείας, της εκπαίδευσης, της παιδικής μέριμνας, της κοινωνικής και ιατρικής βοήθειας και της κοινωνικής προστασίας.
Επιπλέον, το άρθρο 30 του Χάρτη εγγυάται το δικαίωμα προστασίας από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και απαιτεί από τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μια συνολική και συντονισμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση της φτώχειας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσίευσε πρόσφατα έκθεση σχετικά με την «Προστασία του παιδιού από τη φτώχεια: ο ρόλος των δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης».
Όλη η έκθεση στα αγγλικά ΕΔΩ.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr