Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 21 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ εκτεταμένες είναι οι υλικές ζημιές, σε μια ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορά και το Φίερι στο Νότο.
Ράμα: Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό
Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για τη συμπαράστασή της αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στη χώρα του εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, από το Δυρράχιο, κατά την επίσκεψή του στα ερείπια πολυκατοικίας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Ράμα από το Δυρράχιο, όπου επιχειρούν οι μονάδες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από κτήριο που κατέρρευσε από τον σεισμό.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ράμα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τον σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του.
Παράλληλα, έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όποιο άλλο τρόπο χρειαστεί.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επισκέφθηκε το χώρο όπου βρισκόταν το αεροσκάφος C-130 που θα μετέφερε στην Αλβανία το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.
«Έγινε ένας μεγάλος σεισμός, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και να βοηθούμε όπου χρειάζεται. Εύχομαι να κινηθούμε γρήγορα και να σώσουμε ζωές. Αυτό το κάνετε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα. Καλό σας ταξίδι και καλή δύναμη. Σας ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Μήνυμα Μέτα
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα «κύμα» σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.
«Είναι σημαντικό», τονίζεται στη γραπτή δήλωση του κ. Μέτα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, «να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες.
Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση».
Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. «Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας».
Ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας
Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών, έπειτα από το πλήγμα του Εγκέλαδου στην Αλβανία, που είχε ως αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 600 να τραυματιστούν και να προκληθούν υλικές ζημιές, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΑΤΑ».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στην σεισμόπληκτη Αλβανία. Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα του «ΑΤΑ» ευχαρίστησε την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Τουρκία για τις προσφορές βοήθειας που έκαναν προς την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αλβανικό λαό και την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.
Τουλάχιστον 42 διασωθέντες από τα ερείπια
Τουλάχιστον 42 άτομα διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 300 γιατροί και νοσηλευτές παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους τραυματίες.
Η υπουργός δήλωσε ότι «35 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Τραυμάτων των Τιράνων, με εννέα από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση». Η ίδια τόνισε ότι στο περιφερειακό νοσοκομείο του Δυρραχίου τουλάχιστον νοσηλεύονται 25 τραυματίες αλλά, όπως είπε, η κατάστασή τους δεν είναι ανησυχητική.
{https://twitter.com/ZukiAsani/status/1199254922425966592}
{https://twitter.com/MariettaDaviz/status/1199265883178360832}
Έντρομοι οι πολίτες
«Ο σεισμός δεν σταματούσε» δηλώνει κάτοικος των Τιράνων
«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (...). Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο 32χρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο ίδιος, όπως περιγράφει, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός».
Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μιας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα «κουνήθηκε» αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο
«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος «χτύπησε» πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.
Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα
Στην Αλβανία μετέβη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζί με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στη γειτονική χώρα, ενώ απέδωσε τις εκτεταμένες καταστροφές από τον σεισμό 6,4 βαθμών στην παλαιότητα των οικημάτων της περιοχής, αλλά και την ώρα της εκδήλωσης του.
«Θεωρώ ότι αυτός ο σεισμός δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες δομές στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη σεισμική δραστηριότητα από τη μία χώρα στην άλλη» δήλωσε και επισήμανε ότι «για το θέμα αυτό έχουμε πλήρη αντίληψη και το λέμε ξεκάθαρα».
Για τις υποδομές ανέφερε: «Ήταν ένα μεγάλος σεισμός στην Αλβανία. Υπάρχει ένα συνονθύλευμα κατασκευών στη γειτονική χώρα. Υπάρχουν οι παλιές τρωτές κατασκευές, οι κατασκευές κάποιων δεκαετιών και οι σύγχρονες κατασκευές που είναι πολύ καλές βέβαια, όμως το απόθεμα γέρνει στην πλευρά των παλιών κατασκευών και όχι τόσο των σύγχρονων και είναι επόμενο οι κατασκευές αυτές να μην έχουν την απαιτούμενη θωράκιση και γι΄ αυτό έχουμε τις ζημίες αυτές που προκλήθηκαν».
Καθησυχαστικός για την Ελλάδα εμφανίστηκε και ο καθηγητής της σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ως προς το εάν ο σεισμός 6,4 βαθμών στην Αλβανία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο.
«Δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα. Με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, ο πρώτος μεγάλος σεισμός τοποθετείται στο 58 π.χ. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην εξορία του Κικέρωνα στο Δυρράχιο σημειώνει πως αυτή συνέπεσε με μεγάλο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα κύματα στις αλβανικές ακτές» ανέφερε.
Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας».
Απέδωσε τον ισχυρό σεισμό στην αδυσώπητη, σύγκρουση στα έγκατα της γης των λιθοσφαιρικών πλακών του Αιγαίου και της Απουλίας. Οι δυο πλάκες «σπρώχνουν» η μια την άλλη και βορείως της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβουνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδάει αυτήν της Απουλίας προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς στα εκεί ρήγματα. Άλλους μεγάλους σεισμούς το ρήγμα του Δυρραχίου έδωσε το 1870 (6.7 Ριχτερ) και το 1926 (6.1 Ριχτερ) εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.
Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων σε αυτή τη χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr