Επί τάπητος θα τεθούν ερωτήματα όπως:
-Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ειδήσεων ποιότητας;
-Ποιες είναι οι ευθύνες φορέων όπως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι εκπαιδευτές, οι ρυθμιστικές αρχές, η κοινωνία των πολιτών και ο ακαδημαϊκός κόσμος όσον αφορά τη διατήρηση της ποιότητας της δημοσιογραφίας;
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 150 ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι των μέσων ενημέρωσης, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες των μέσων, για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα πραγματικότητα της ειδησεογραφικής παραγωγής, με τα ισχύοντα πρότυπα και με τον τρόπο που τα καθιστούν αποτελεσματικά στην πράξη, καθώς και σε ιδέες για πιθανές πολιτικές ενίσχυσης και υποστήριξης της ανεξάρτητης και ποιοτικής δημοσιογραφίας.
Όπως αναφέρεται, το διαδίκτυο και η ψηφιακή τεχνολογία έχουν πολλαπλασιάσει τον αριθμό των πηγών ειδήσεων που είναι άμεσα προσβάσιμες στο κοινό, αλλάζοντας τις συνήθειες ενημέρωσης.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται, αυτή η αφθονία των πηγών ειδήσεων δεν εγγυάται αναγκαστικά καλύτερη ποιότητα και ποικιλία στις πληροφορίες, ενώ τα παραδοσιακά μέσα ποιότητας αγωνίζονται να παραμείνουν οικονομικά βιώσιμα.
Τονίζεται ακόμη ότι, ο αντίκτυπος των πλατφορμών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και των διαδικτυακών τόπων χειραγώγησης στις πρακτικές πληροφόρησης προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για την ποιότητα των πληροφοριών που φτάνουν στο κοινό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της ποιοτικής δημοσιογραφίας παραμένει καθοριστικός για τις δημοκρατικές κοινωνίες, εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και προωθώντας τη λογοδοσία στη δημόσια ζωή.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr