Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η Αυστραλία έχει ήδη προσφύγει στον ΠΟΕ ενώ ανάμεσα στις δεκαπέντε χώρες, βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία.
Σύμφωνα με το BBC αξιωματούχοι της Αυστραλίας κατέθεσαν στον ΠΟΕ ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις στο Brexit έχουν ήδη πλήξει τους εξαγωγείς βοδινού και πρόβιου κρέατος. Η Bραζιλία από την πλευρά της φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι τα σχέδια για τη Βόρεια Ιρλανδία αντιβαίνουν στους κανόνες του ΠΟΕ και επομένως θα είναι έτοιμη για δράση, εάν αυτά γίνουν πράξη.
Το βασικό ζήτημα για τους 15 είναι το σύστημα, που τους επιτρέπει σήμερα πιο εύκολη πρόσβαση στην τεράστια αγορά της Ε.Ε. για συγκεκριμένες ποσότητες ορισμένων αγαθών τους, πρωτίστως αγροτικών. Είναι το λεγόμενο σύστημα των ποσοστώσεων, μέσω του οποίου οι δασμοί για ορισμένα προϊόντα είναι χαμηλότεροι ή και μηδενικοί για συγκεκριμένες ποσότητες, που εισάγονται στην Ε.Ε..
Οι σημερινές ποσοστώσεις ισχύουν για το σύνολο της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Με το Brexit Βρετανία και Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσουν τι ακριβώς θα γίνει με αυτό το σύστημα, πώς θα «μοιραστούν» οι ποσοστώσεις. Όσο δεν βγαίνει η χώρα από την κοινότητα, ώστε να αρχίσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, το θέμα δεν συζητείται και έτσι οι χώρες, που απολαμβάνουν προνόμια στις εξαγωγές τους σήμερα φοβούνται ότι θα τα χάσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr