Στο έγγραφο τονίζεται ότι, τα πρόσφατα χρόνια υπάρχει ένα ανανεωμένο ρωσικό ενδιαφέρον για την ήπειρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να επαναβεβαιώσει ότι η χώρα του αποτελεί έναν σημαντικό παγκόσμιο παίκτη.
Διευκρινίζεται μάλιστα ότι η Μόσχα είναι από καιρό η κορυφαία προμηθευτής όπλων της ηπείρου και έχει στρατιωτική συνεργασία με σχεδόν δυο χώρες της Αφρικής. Μεταξύ άλλων, αυτά προβλέπουν την παρουσία στρατιωτικών εκπαιδευτών και συμβούλων και έναν μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό Ρώσων στρατιωτών, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από σκιώδεις ιδιωτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που συνδέονται στενά με την συνοδεία του Πούτιν.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας σε χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συμβαδίζει συχνά με τα εμπορικά συμφέροντα αλλά, συνολικά, το ρωσικό εμπόριο και οι επενδύσεις στην ήπειρο είναι πολύ μικρές, εκτός από τους στρατηγικούς τομείς ενέργειας και ορυχείων: το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα διαμάντια, ο χρυσός, το αλουμίνιο και το νικέλιο συγκαταλέγονται στα αφρικανικά ορυκτά που εξάγονται από ρωσικές εταιρείες.
Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται, η ρωσική ανάπτυξη και η ανθρωπιστική βοήθεια προς την ήπειρο είναι ελάχιστες.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται, ενώ η επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική αυξάνεται, παραμένει συγκριτικά περιθωριακός παίκτης στην πλειονότητα της ηπείρου, εκτός από μερικές βασικές χώρες και οικονομικούς τομείς.
Ο γενικός στόχος της, που φαίνεται να είναι ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με άλλους πιο εδραιωμένους παίκτες, παρά την αδιάφορη βοήθεια για τους αφρικανούς εταίρους, του αντιμετωπίζεται με ανησυχία από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη, καταλήγει το έγγραφο.
Ολο το 12σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου στα αγγλικά ΕΔΩ
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr