Στην τριμερή συνάντηση επί γερμανικού εδάφους οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε επίπεδο όρων αναφοράς και να πετύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα επιτρέπουν στη διαδικασία να προχωρήσει σε μια άτυπη πενταμερή με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων. Σημειώνεται ότι για την προετοιμασία της συνάντησης στο Βερολίνο, αναμένεται να επανέλθει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ, εντός Νοεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της πόλης που επέλεξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για να φιλοξενήσει την τριμερή συνάντηση, σχολιάζεται ήδη από πολιτικούς αναλυτές στην Κύπρο, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η επιλογή της γερμανικής πρωτεύουσας δεν μπορεί να είναι τυχαία. Και αυτό, γιατί το Βερολίνο γιορτάζει αυτό τον Νοέμβριο τα τριαντάχρονα από την Πτώση του Τείχους που χώριζε την πόλη για 28 χρόνια. Έτσι, οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα κληθούν να συνομιλήσουν σε ένα περιβάλλον με έντονο συμβολισμό επανένωσης, αφού στο Βερολίνο θα πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεις για την επανένωση της πόλης, αλλά και της Γερμανίας.
Οι προσδοκίες της Κύπρου
Κατά τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ, ο ΓΓ των ΗΕ κάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μια κοινή συνάντηση στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου. Στόχος είναι να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια για το Κυπριακό.
Αυτή την ώρα δεν είμαστε σε θέση να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Οπωσδήποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε θετικά και θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι σημαντικό το ότι ο ΓΓ συνεχίζει την πρωτοβουλία του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι γνωστό ότι επιζητεί την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μέσα στο κατάλληλο κλίμα».
Ερωτηθείς αν η Ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ συνεχίζει παράλληλα τις διαβουλεύσεις της με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πληροφόρηση που υπήρχε από την κα Λουτ όταν ήταν εδώ ήταν ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τις διαβουλεύσεις. Η πληροφόρηση που έχουμε στο μεσοδιάστημα είναι ότι η κα Λουτ συνεχίζει ενεργά να έχει επαφές. Δεν εναπόκειται σε εμένα να ανακοινώσω τις δραστηριότητες της, αλλά στα ΗΕ.
Δεν αποκλείεται, όμως, μέχρι τη συνάντηση με τον ΓΓ, να υπάρξει νέα επαφή και συνεργασία με την κα Λουτ».
Ερωτηθείς για την ατζέντα της συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο σκοπός είναι, όπως έχει λεχθεί, να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει περαιτέρω συντονισμός με την Αθήνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο συντονισμός είναι πάντα πολύ στενός και διαρκής με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ερωτηθείς αν οι όροι αναφοράς πιθανόν να συνομολογηθούν σε μια άτυπη πενταμερή, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.
Γνωρίζουμε ό,τι αναφέρεται στις εκθέσεις του ΓΓ, στα έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας και γνωρίζουμε ότι ο ΓΓ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πράγμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χαιρετίσει και θεωρεί και ο ίδιος πολύ σημαντικό, διότι δεν θέλουμε να επαναληφθεί η εμπειρία της τελευταίας διάσκεψης για την Κύπρο με τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν εκεί. Άρα, λοιπόν, εναπόκειται στον ΓΓ πώς θα κρίνει και θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα. Για αυτό, στις 25 Νοεμβρίου θα συζητήσει ο ΓΓ και με τις δύο πλευρές τα επόμενα βήματα».
Είπε ακόμα ότι «αυτό που είναι βέβαιο και δεδομένο είναι η πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά εκείνο που αναμένουμε είναι να αλλάξει η στάση της τουρκικής πλευράς η οποία τα δύο τελευταία χρόνια έχει αποτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει απάντηση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιστολή που κυκλοφόρησε η Τουρκία στα ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε «οπωσδήποτε. Είναι θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών, διότι μιλάμε για μια ακόμα απαράδεκτη, ανιστόρητη και ανυπόστατη ενέργεια της Τουρκίας στην προσπάθεια της να δημιουργεί αντιπερισπασμούς και ένα κλίμα έντασης, ή ακόμα και να δικαιολογεί κιόλας την κατοχή στην Κύπρο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr