Οι εμπειρογνώμονες παρότρυναν τις τουρκικές αρχές να παρέχουν κατάλληλη και ασφαλή στέγαση για όλα τα θύματα που εντοπίστηκαν - γυναίκες, άνδρες και παιδιά - και να διευκολύνουν την κοινωνική τους ένταξη.
Η έκθεση της GRETA επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει λάβει ορισμένα μέτρα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης στο τουρκικό δίκαιο των δικαιωμάτων των θυμάτων και μια ανανεώσιμη άδεια διαμονής. Έχουν επίσης συσταθεί δομές συντονισμού και εξειδικευμένες μονάδες καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, ενώ το 2016 εγκρίθηκε κανονισμός για τον καθορισμό των διαδικασιών αναγνώρισης και υποστήριξης των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.
Στην πράξη, ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων έχουν εντοπιστεί από τους υπαλλήλους μετανάστευσης μετά την τοποθέτησή τους σε κέντρα απομάκρυνσης.
Η GRETA παροτρύνει συνεπώς τις τουρκικές αρχές να βελτιώσουν το σύστημα εντοπισμού των θυμάτων, προωθώντας μια προσέγγιση πολλαπλών φορέων, η οποία θα περιλαμβάνει εξειδικευμένες ΜΚΟ και άλλους επαγγελματίες όπως επιθεωρητές εργασίας και επαγγελματίες του τομέα της υγείας.
Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να εντοπίζονται προληπτικά τα θύματα που έχουν διακινηθεί για εμπορική, σεξουαλική ή άλλη εκμετάλλευση.
Η έκθεση αναφέρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους σύντομα μετά την αναγνώρισή τους. Δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε έρευνες ή δοκιμές και τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν υψηλό ποσοστό απαλλαγών σε περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων.
Επιπλέον, πρέπει να βελτιωθεί η διεθνής συνεργασία, λέει η GRETA, προκειμένου να διερευνηθούν επιτυχώς περιπτώσεις διακρατικής εμπορίας ανθρώπων και να διασφαλιστεί ότι η επιστροφή των θυμάτων θα γίνεται με σεβασμό προς τα δικαιώματά τους, την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά τους.
Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Μεταναστών, κατά το 2014 εντοπίστηκαν 50 θύματα εμπορίας ανθρώπων στην Τουρκία, 108 το 2015, 181 το 2016, 303 το 2017 και 134 το 2018.
Περίπου το 80% των θυμάτων ήταν γυναίκες και οι κύριες χώρες καταγωγής Συρίας, Κιργιζίας, Ουζμπεκιστάν, Μαρόκου, Γεωργίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr