Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες και στο δικαστήριο θα παρουσιαστούν στοιχεία από τις ξεχωριστές προσφυγές που έχουν κατατεθεί σε δικαστήρια της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας την προηγούμενη Τετάρτη έκρινε ότι η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου δεν ήταν νόμιμη και επρόκειτο για μια προσπάθεια να «παρακωλυθεί» το έργο του.
Ωστόσο μία εβδομάδα νωρίτερα το Ανώτερο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας απέρριψε παρόμοια υπόθεση με το σκεπτικό ότι το θέμα είναι πολιτικό.
Ο Τζόνσον έχει απορρίψει τις εκκλήσεις να ανακαλέσει την απόφασή του και επιμένει ότι δεν παραπλάνησε τη βασίλισσα Ελισάβετ, όταν της ζήτησε να εγκρίνει την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η ακτιβίστρια κατά του Brexit Τζίνα Μίλερ, βασική ενάγουσα στην προσφυγή που έχει κατατεθεί στο δικαστήριο της Αγγλίας, δήλωσε ότι αυτό που διακυβεύεται «είναι πολύ πιο σημαντικό ακόμη και από το Brexit» και πρόσθεσε «Έχει να κάνει με τον τρόπο που μας κυβερνούν, με τη διατήρηση των παλαιών, δημοκρατικών ελευθεριών μας και την προσπάθεια ανεξαρτήτως κόστους να εμποδίσουμε να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο το οποίο απειλεί συνταγματικά, πολιτικά και οικονομικά να μας αποδυναμώσει όλους», στην εφημερίδα Independent.
Το σενάριο ανάκλησης
Αν οι ένδεκα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου κρίνουν την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου παράνομη, ο Τζόνσον θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του.
Σε βίντεο που ανήρτησε χθες στο Twitter, ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι κάποιοι βουλευτές «πιστεύουν ότι η αναστολή είναι αντιδημοκρατική, παρόλο που τους προτείναμε δύο φορές τη διεξαγωγή εκλογών, κάτι που απέρριψαν με δειλία. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν τρία χρόνια να σκεφτούν το Brexit».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr