Όπως υποστηρίζεται στο ενημερωτικό δελτίο, «ο σεξισμός υπάρχει σε όλους τους τομείς της ζωής. Από τις καταλήψεις στο δρόμο, τις γυναίκες που αγνοούνται κατά τις συναντήσεις εργασίας, στα αγόρια που βομβαρδίζονται με επιθετικά μοντέλα ρόλων στα βιντεοπαιχνίδια. Είναι επίσης εκεί όταν γίνονται παρατηρήσεις σχετικά με τους πολιτικούς σχετικά με το μήκος των φούστες τους και όχι την τελευταία κοινοβουλευτική τους έκθεση.»
Όταν η σεξιστική συμπεριφορά συσσωρεύεται, μπορεί να οδηγήσει σε αποδοχή διακρίσεων και ακόμη και βίας, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις λόγω του φύλου του. Αυτή είναι μια βασική αρχή την οποία εξακολουθούμε να μην τηρούμε στην πράξη. Μέσω των προσπαθειών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξιστικής συμπεριφοράς, το Συμβούλιο της Ευρώπης θέλει να συμβάλει στην εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τις γυναίκες και τους άνδρες, τα αγόρια και τα κορίτσια ».
Ο σεξισμός είναι επιβλαβής και βρίσκεται στη ρίζα της ανισότητας των φύλων. Παράγει συναισθήματα άνευ αξίας, αυτολογοκρισία, αλλαγές στη συμπεριφορά και επιδείνωση της υγείας. Ο σεξισμός επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια. Ορισμένες ομάδες γυναικών, όπως οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών ή οι νέες γυναίκες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε πράξεις σεξισμού. Μπορεί όμως να επηρεάσει και τους άντρες και τα αγόρια, όταν δεν συμμορφώνονται με τους στερεότυπους ρόλους των φύλων. Επιπλέον, ο αντίκτυπος του σεξισμού μπορεί να είναι χειρότερος για μερικές γυναίκες και άνδρες λόγω εθνικότητας, ηλικίας, αναπηρίας, κοινωνικής προέλευσης, θρησκείας, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων παραγόντων.
Tο σχετικό βίντεο στα αγγλικά εδώ.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr