Οι ενδείξεις για σημαντική πρόοδο παραμένουν περιορισμένες, μετά την ψυχρολουσία από τους Βορειοϊρλανδούς συμμάχους της κυβέρνησης που αρνήθηκαν ότι μπορεί να αναδιατυπωθεί η επίμαχη ρύθμιση του «backstop».
Με τον Τζόνσον να δεσμεύεται να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, η ΕΕ έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στο εάν μπορεί να γεφυρωθεί η βασική διαφωνία, που αφορά τα σχέδια να δοθούν εγγυήσεις ότι θα παραμείνουν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα.
Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι το δίκτυ ασφαλείας, το λεγόμενο backstop, στα ιρλανδικά σύνορα πρέπει να αντικατασταθεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι η όποια νέα ρύθμιση θα πρέπει να οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, και μέχρι στιγμής το Λονδίνο δεν έχει καταθέσει προτάσεις που να θεωρούνται αρκετά καλές.
«Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη, αλλά θα παλέψουμε (ενάντια σε)…μια μη συμφωνία έως το τελευταίο λεπτό, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ο Βαράντκαρ στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE.
«Ανέκαθεν λέγαμε ότι είμαστε πρόθυμοι να διερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις… Αλλά μέχρι στιγμής νομίζω ότι εύλογα μπορεί να πει κανείς πως αυτό που βλέπουμε υπολείπεται κατά πολύ αυτού που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.
Το γραφείο του Τζόνσον ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Γιούνκερ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο καθώς συνεχίζει τις προσπάθειές του να πετύχει μια συμφωνία προκειμένου να είναι ομαλή η αποχώρηση της Βρετανίας.
Ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν δήλωσε σήμερα ότι βλέπει «κάποιους λόγους αισιοδοξίας» για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, όπως μετέδωσε το ιρλανδικό δίκτυο RTE.
Ωστόσο το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, του οποίου οι 10 βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Τζόνσον, άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι κοντά μια συμφωνία, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει η βρετανική επαρχία να αναγκαστεί να αποδεχθεί ρυθμίσεις της ΕΕ μετά το Brexit.
Η βρετανική εφημερίδα Times ανέφερε ότι το DUP συμφώνησε να δεχθεί η Βόρεια Ιρλανδία να τηρεί κάποιους κανόνες της ΕΕ μετά το Brexit στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που να αντικαθιστά το ιρλανδικό backstop. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Σάμι Γουίλσον απέρριψε το δημοσίευμα ως «ανοησίες».
«Δεν θα αποδεχθούμε ένα backstop μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία… Ούτε θα είναι backstop με κάποιο άλλο όνομα. Δεν θα αποδεχθούμε μεμονωμένες ρυθμίσεις που μας αποκόπτουν από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Γουίλσον στο BBC Radio Ulster.
Το δημοσίευμα των Times απέρριψε και η ηγέτις του DUP Αρλίν Φόστερ με ανάρτησή της Twitter, σημειώνοντας ότι το «Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει ως ενιαίο κράτος». «Ανυπομονούμε να δούμε μια λογική συμφωνία αλλά όχι μία που να διαιρεί την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Φόστερ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr