Στην ερώτηση του, ο έλληνας ευρωβουλευτής, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές στην Χαλκιδική εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, ερωτούσε την Κομισιόν αν σκοπεύει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, ειδικά στη νέα προγραμματική περίοδο, που να στοχεύουν στην αύξηση της ετοιμότητας των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αν σκοπεύει να ενισχύσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπονται για την κλιματική αλλαγή, να ενισχύσει τη χρηματοδότηση που παρέχεται μέσω του προγράμματος LIFE για τη διαχείριση των πλημμυρών, καθώς και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.
Από την απάντηση του Επιτρόπου, προκύπτει αβίαστα ότι , η στρατηγική της ΕΕ έναντι της κλιματικής αλλαγής, βασίζεται ακόμη σε σχέδια για μελλοντική δράση και μελλοντικά προγράμματα.
Ακολουθεί η πλήρης απάντηση:
Απάντηση του κ. Arias Cañete εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21.8.2019)
- Η στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, από το 2013 υποστηρίζει την ενίσχυση του συντονισμού και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα θέματα που αφορούν την προσαρμογή ενσωματώνονται σε όλες τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ. Η έκθεση αξιολόγησης για τη στρατηγική από το 2018 παρείχε σημαντικά συμπεράσματα και σκέψεις σχετικά με βελτιώσεις για μελλοντική δράση.
Μολονότι η Επιτροπή πρότεινε, ως στόχο της ΕΕ, την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήδη γίνονται αισθητές. Απαιτούνται, επίσης, περαιτέρω προσπάθειες προσαρμογής σε επίπεδο κρατών μελών, καθώς οι προκλήσεις όσον αφορά την προσαρμογή είναι συχνά τοπικές και πολύ συγκεκριμένες.
- Στην ανακοίνωσή της, της 2ας Μαΐου 2018, σχετικά με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ , η Επιτροπή πρότεινε να τεθεί ένας πιο φιλόδοξος στόχος για την ενσωμάτωση της διάστασης του κλίματος σε όλα τα προγράμματα της ΕΕ. Η ανακοίνωση προτείνει ως στόχο, το 25% των δαπανών της ΕΕ να συμβάλλει στην επίτευξη κλιματικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μέτρων προσαρμογής.
Με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 5,45 δισ. ευρώ, η πρόταση για το πρόγραμμα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα (LIFE) για την περίοδο 2021-275 αντιστοιχεί σε αύξηση σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τρέχον πρόγραμμα LIFE6. Το μελλοντικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα υποπρόγραμμα «Μετριασμός και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα κονδύλια για δράσεις προσαρμογής, όπως η διαχείριση των πλημμυρών. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί στις διοργανικές διαπραγματεύσεις.
Ομοίως, άλλα ταμεία της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, παρέχουν στήριξη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr