Στην συνέχεια, θα υποδεχθεί, σε διάστημα δύο ημερών, τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής, για να ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο χορός θα κλείσει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα, του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S), που απέσπασε το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018. Διότι, λίγη σημασία έχει αν ο επικεφαλής της Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι, που προκάλεσε την παρούσα κρίση, εκπροσωπεί θεωρητικά, δηλαδή δημοσκοπικά, ένα 36% έως 38% των ψήφων και το Κίνημα των 5 Αστέρων το 15%έως 16%. Στο κοινοβούλιο οι έδρες του αντιστοιχούν στο 17% που απέσπασε στις τελευταίες εκλογές.
Αν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τον χαρακτήρισε «ανεύθυνο» και «οπορτουνιστή», ο Σαλβίνι παρέμεινε στην γραμμή του: θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας την «βασιλική οδό» της επιστροφής στις κάλπες, διότι «στην δημοκρατία το ωραιότερο πράγμα είναι να ψηφίζεις».
Ο Ματέο Σαλβίνι βύθισε την Ιταλία στην κρίση στις 8 Αυγούστου διαρρηγνύοντας, χωρίς προειδοποίηση, τον κακό γάμο που έγινε 14 μήνες πριν με το M5S, το οποίο κατηγορεί ότι αντιτίθεται συστηματικά στα οικονομικά του σχέδια, και ζητώντας άμεσα εκλογές. Ο πρόεδρος Ματαρέλα έχει στην διάθεσή του σειρά επιλογών, στις οποίες περιλαμβάνεται, εάν δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
«Το άνοιγμα μίας νέας σελίδας»
Αλλά είναι αρνητικός στην τελευταία αυτή επιλογή, διότι η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί το φθινόπωρο, την στιγμή που η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, βαριά χρεωμένη και σε στασιμότητα, καλείται να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.
Θα ακούσει τις προτάσεις όλων των πλευρών και έπειτα θα λάβει απόφαση, ίσως όχι πριν από την Παρασκευή.
Μέχρι τότε, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, λογαριάζει, όπως γνωστοποίησε δια στόματος του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, να εμβαθύνει στην ιδέα μιας συμμαχίας του με το M5S, για τον σχηματισμό «θεσμικής» κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας θα μπορούσε να είναι ο Τζουζέπε Κόντε.
Κατά την γνώμη των αναλυτών, ο πρωθυπουργός βγήκε ενισχυμένος από την κρίση. Χθες, ο επικεφαλής του M5S Λουίτζι ντι Μάιο τον χαρακτήρισε «υπηρέτη του έθνους που δεν μπορεί να αγνοήσει η Ιταλία». Άλλοι θεωρούν ότι θα γίνει ευρωπαίος επίτροπος, ακόμη και ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2022, όταν θα λήξει η θητεία του Σέρτζιο Ματαρέλα.
«Ελπίζω ότι με την ήττα του Σαλβίνι, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε μία νέα σελίδα στην Ιταλία», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Η συμφωνία ανάμεσα στο M5S και το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να αποτελεί λύση», παρά την εχθρότητα του παρελθόντος, διότι «το σημαντικότερο είναι η οικονομική ασφάλεια της Ιταλίας», είπε.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει ομοφωνία στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο ηγέτης του, ο Νικόλα Τζινγκαρέτι, δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό του Ματέο Ρέντσι. Ετσι, υπενθύμισε στον Τζουζέπε Κόντε ότι δέχθηκε χωρίς αντίρρηση τους τελευταίους μήνες την εφαρμογή της εμπνευσμένης από τον Σαλβίνι πολιτικής ασφαλείας κατά των μεταναστών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που τους συνδράμουν.
Η ηγετική ομάδα του κόμματος θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι
Άλλη ιδέα που προτάθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, η συγκρότηση ενός ευρέως συνασπισμού δεξιάς-αριστεράς, κατά το γερμανικό πρότυπο, με την συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ιταλικού πολιτικού φάσματος. Και βάφτισε την ιδέα αυτή «κυβέρνηση Ούρσουλα».
Αλλά, και ως προς αυτό το σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άνθρωπος του Μπερλουσκόνι Αντόνιο Ταγιάνι, χαρακτήρισε «ανέφικτο» αυτό το σενάριο, εκφράζοντας την προτίμησή του για μία ένωση της δεξιάς πίσω από το ίδιο «φιλελεύθερο όραμα».
Άλλωστε ο Σαλβίνι έχει προτείνει μία τέτοια συμμαχία στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την συμμετοχή και του ακροδεξιού κόμματος Ιταλοί Αδελφοί. Μία τέτοια συμμαχία θα συγκέντρωνε άνω του 50% της πρόθεσης ψήφου, μία πρωτοφανής πλειοψηφία. Αλλά το σχέδιο ματαιώθηκε διότι ο Σαλβίνι ζητούσε ενιαία λίστα και ο Μπερλουσκόνι φοβόταν την εξαφάνιση του κόμματός του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr