Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό προσαγωγών μετά το κίνημα αμφισβήτησης του 2012 κατά της επιστροφής του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Σημειώθηκαν πολλές βίαιες προσαγωγές με πολλούς διαδηλωτές να τραυματίζονται στο κεφάλι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε τις συλλήψεις αυτές. «Οι προσαγωγές αυτές και η δυσανάλογη καταφυγή στη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών (...) επιφέρει για άλλη μια φορά μεγάλο πλήγμα στις θεμελιώδεις ελευθερίες της έκφρασης και της συνάθροισης», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η αστυνομία της Μόσχας, περίπου 3.500 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 700 δημοσιογράφοι, επαγγελματίες και μπλόγκερ, συμμετείχαν στη χθεσινή διαδήλωση μπροστά από το δημαρχείο της Μόσχας. Η αστυνομία είχε κάνει λόγο χθες για «1.074» προσαγωγές «για διάφορες παραβάσεις».
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την απόρριψη της υποψηφιότητας ανεξάρτητων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Σεπτεμβρίου, που προμηνύονται δύσκολες για τους υποψηφίους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δυσφορίας.
Την περασμένη Κυριακή 22.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκέντρωση στη Μόσχα, τη μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε από την εποχή του κινήματος αμφισβήτησης του 2012.
Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χθες βράδυ «την καταφυγή στην υπερβολική βία» της ρωσικής αστυνομίας, καλώντας για την «άμεση απελευθέρωση των ειρηνικών διαδηλωτών».
Ο αντιπολιτευόμενος Ίλια Γιασίν ανακοίνωσε την πραγματοποίηση «νέας μεγάλης διαδήλωσης» στη Μόσχα, στις 3 Αυγούστου. Στη διάρκεια του πρωινού, πριν από τη συγκέντρωση, πολλές μορφές της αντιπολίτευσης προσήχθησαν από την αστυνομία. Έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί προκαταβολικά στις κατοικίες πολλών αποκλεισμένων υποψηφίων και, την Τετάρτη, ο υπ΄αριθμόν ένα αντίπαλος του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών για παραβίαση των «νόμου για τις διαδηλώσεις».
Είχε προηγηθεί η έναρξη έρευνας για «παρακώλυση της εργασίας της Εκλογικής Επιτροπής» στη Μόσχα κατά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιουλίου. Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να καταλήξουν σε επιβολή ποινών φυλάκισης που φθάνουν τα πέντε χρόνια, φέρνοντας στον νου τις σημαντικές καταδίκες αντιπολιτευόμενων κατά το κίνημα του 2011-2012 εναντίον της επιστροφής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr