Η Κομισιόν θεώρησε ότι έπειτα από δύο προειδοποιήσεις «η πλειονότητα των ανησυχιών που διατυπώθηκαν δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψη», όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της.
Βάσει της ουγγρικής νομοθεσίας εργαζόμενοι και ακτιβιστές που βοηθούν οποιονδήποτε θέλει να υποβάλει αίτηση για την παροχή ασύλου μπορούν να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης. Η Βουδαπέστη τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο πατάσσει την παράτυπη μετανάστευση.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι με τη νομοθεσία αυτή η Ουγγαρία «περιορίζει το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να επικοινωνούν με εθνικές, διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και να δέχονται βοήθεια από αυτές».
Οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τον παράνομο περιορισμό του δικαιώματος στην παροχή ασύλου».
Το όνομα της νομοθεσίας παραπέμπει στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, που έχει καταγωγή από την Ουγγαρία, και θεωρείται μαύρο πρόβατο από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι μέσω των ΜΚΟ του οργανώνει «μαζική μετανάστευση» προς την ΕΕ.
Βάσει της νομοθεσίας όποιος βοηθά μετανάστες που δεν προέρχονται από τη ζώνη Σένγκεν και εισέρχονται παράτυπα στην Ουγγαρία χωρίς να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους κινδυνεύει να καταδικαστεί έως και σε έναν χρόνο φυλάκιση.
Η Διεθνής Αμνηστία, μία από τις πολλές οργανώσεις που εργάζεται με μετανάστες στην Ουγγαρία, χαιρέτισε την απόφαση της Κομισιόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr