Οι δύο άνδρες «υπογράμμισαν το γεγονός ότι η συμφωνία συνιστά σημαντικό παράγοντα για την εγγύηση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και για το καθεστώς της μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων», στην επικοινωνία αυτή που έγινε με πρωτοβουλία της Γαλλίας, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Οι δύο αρχηγοί κρατών «σημείωσαν τη σημασία να ενισχυθούν οι προσπάθειες όλων των ενδιαφερομένων χωρών για την προάσπιση της συμφωνίας στο σύνολο της».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, συζήτησαν επίσης για τη σύγκρουση στη Συρία και ο Μακρόν αποδέχτηκε πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν να παραστεί στους εορτασμούς για την 75η επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στις 9 Μαΐου 2020 στη Μόσχα, διευκρίνισε το Κρεμλίνο.
Οι εντάσεις δεν σταματούν να αυξάνονται στην περιοχή του Κόλπου μετά τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Μάιο του 2018, από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη.
Η Τεχεράνη είχε δεσμευτεί από τη συμφωνία αυτή να μην επιδιώξει να αποκτήσει ατομική βόμβα και είχε δεχτεί να μειώσει δραστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την άρση των διεθνών κυρώσεων που στραγγάλιζαν την οικονομία της.
Ωστόσο, η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων είχε ως συνέπεια σχεδόν την πλήρη απομόνωση του Ιράν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την απώλεια σχεδόν όλων των αγοραστών του πετρελαίου του.
Ως απάντηση στην αμερικανική αποχώρηση, η Τεχεράνη άρχισε να αποδεσμεύεται στις αρχές Ιουλίου από ορισμένες δεσμεύσεις που προβλέπονταν από τη συμφωνία της οποίας η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία παραμένουν συμβαλλόμενα μέλη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr