Η Ευρώπη πίστευε ότι θα μπορούσε να σταματήσει να εξαρτάται από το σύστημα GPS που έχει αναπτύξει ο αμερικανικός στρατός για τη δορυφορική πλοήγηση των πολιτών της, ενώ η επιδίωξή της ήταν να δημιουργήσει ένα σύστημα πλοήγησης με μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά και αξιοπιστία από το GPS. To Galileo δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αυτές τις προσδοκίες και το πρόσφατο τεχνικό πρόβλημα που έχει προκύψει επιβεβαιώνει αυτή την άποψη.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση το δωρεάν σύστημα Galileo χρησιμοποιείται ήδη από 100 εκατομμύρια smartphones σε όλο τον κόσμο, αλλά η λειτουργία του στα μοντέρνα κινητά γίνεται συνδυαστικά με άλλες πλατφόρμες, όπως είναι το GPS, το GLONASS της Ρωσίας και το Beidu της Κίνας, επομένως είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι χρήστες του δεν έχουν αντιληφθεί ότι το Galileo βρίσκεται αρκετές ημέρες εκτός λειτουργίας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα τεχνικό πρόβλημα στο έδαφος οδήγησε σε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της πλοήγησης στο Galileo, καθώς και στο σύστημα χρονισμού του. Το αποτέλεσμα είναι να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ολόκληρη η υπηρεσία δορυφορικής πλοήγησης του Galileo τουλάχιστον για μία εβδομάδα περίπου, μέχρι τη στιγμή δηλαδή που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Δεν υπήρχε κάποια επίσημη ενημέρωση αναφορικά με το πότε θα επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα.
Οι πρώτοι δορυφόροι του συστήματος Galileo εκτοξεύθηκαν το 2005, ενώ η πιλοτική λειτουργία του ξεκίνησε το 2016. Το έτος 2020 αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Galileo, το οποίο προσφέρει και μία υπηρεσία αναζήτησης ατόμων σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης για την εκτέλεση επιχειρήσεων διάσωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr