Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη στη Σερβία Γάλλου προέδρου από τον 2001 όταν επισκέφθηκε το Βελιγράδι ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Η επίσκεψη Μακρόν, ως προς το περιεχόμενο, σηματοδοτεί την προσπάθεια της Γαλλίας να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αναβιώνοντας ταυτόχρονα τις ιστορικές σχέσεις φιλίας που είχε με την Σερβία μέχρι τα μέσα τις δεκαετίας του 1930.
Κόσοβο
Σε πολιτικό επίπεδο, κατά τις συνομιλίες Μακρόν-Βούτσιτς θα κυριαρχήσει το ζήτημα του Κοσόβου. Η κοινή γάλλο-γερμανική πρωτοβουλία για το ζήτημα αυτό που εκδηλώθηκε με την συνάντηση στο Βερολίνο των ηγετών των δυτικών Βαλκανίων στις 29 Απριλίου, δεν ευοδώθηκε με υπαιτιότητα της Πρίστινας που αρνείται να άρει τους δασμούς για σερβικά εμπορεύματα. Έτσι, δεν πραγματοποιήθηκε η επόμενη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου στο Παρίσι.
Η Γαλλία ωστόσο δεν παραιτείται από την πρόθεσή της να έχει πιο ενεργό παρουσία στην περιοχή ίσως και αυτόνομα, χωρίς την σύμπραξη με την Γερμανία. 'Αλλωστε όπως επισημαίνεται και από τον σερβικό Τύπο δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων για το ζήτημα του Κοσόβου μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου.
Η Γαλλία δεν έχει «κόκκινες γραμμές» και όπως υπενθυμίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Danas» ο πρόεδρος Μακρόν ποτέ δεν απέρριψε την λύση της ανταλλαγής εδαφών κάτι που έπραξε επανειλημμένως η καγκελάριος Μέρκελ.
Μία ακόμη επισήμανση του σερβικού Τύπου, σημειολογικού χαρακτήρα, αποτελεί το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί μόνο το Βελιγράδι και δεν θα μεταβεί στην Πρίστινα, σε αντίθεση με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες που φροντίζουν πάντα να συνδυάζουν τις επισκέψεις στις δύο αυτές πρωτεύουσες. Ο πρόεδρος Μακρόν φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις με την Σερβία.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Βελιγράδι Φεντερίκ Μοντολίνι δήλωσε προχθές ότι «η επίσκεψη του Μακρόν επιδεικνύει το νέο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την επιθυμία να δοθεί νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις με τη Σερβία, ως πρώτο εταίρο στην περιοχή».
Ευρωπαϊκή προοπτική
Εκτός από το θέμα του Κοσόβου, σε πολιτικό επίπεδο στις συνομιλίες Βούτσιτς -Μακρόν θα συζητηθεί και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Αναμένεται ότι ο Μακρόν θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας εκφράζοντας την άποψη ότι η διαδικασία διεύρυνσης θα πρέπει να εξελίσσεται παράλληλα με τις διεργασίες μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οικονομία
Η Οικονομία επίσης θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τις συνομιλίες του Γάλλου προέδρου στο Βελιγράδι. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην δημόσια τηλεόραση-RTS, θα υπογραφούν πάνω από είκοσι συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας. Τον Μακρόν άλλωστε θα συνοδεύουν και εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών εταιριών.
Οι Γάλλοι μετά την ανάληψη της διεύθυνσης του αεροδρομίου «Nikola Tesla» στο Βελιγράδι ενδιαφέρονται για την κατασκευή του μετρό στην πρωτεύουσα της Σερβίας, την συμμετοχή στην κατασκευή σιδηροδρομικών και οδικών έργων, την ενέργεια και την στρατιωτική βιομηχανία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας με την επίσκεψη στο Βελιγράδι προσπαθεί να αναθερμάνει τις ιστορικούς δεσμούς γι αυτό και θα επισκεφτεί το μνημείο πεσόντων του Α' Παγκοσμίου πολέμου και θα καταθέσει στεφάνι στο «Άγαλμα ευγνωμοσύνης προς την Γαλλία».
Μπροστά από αυτό το επιβλητικό άγαλμα που συμβολίζει το κοινό αγώνα στον «Μεγάλο πόλεμο» έχει στηθεί και η εξέδρα απ όπου ο Μακρόν θα απευθύνει λόγο στην ανοιχτή συγκέντρωση πολιτών. Από την προεδρεία της Δημοκρατίας της Σερβίας εκτιμάται ότι θα προσέλθουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες για να ακούσουν τον πρόεδρο της Γαλλίας.
Τα μέτρα ασφαλείας στο Βελιγράδι είναι δρακόντεια. Περίπου 4000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους ενώ από νωρίς το απόγευμα θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr