Όπως αναφέρουν οι κινεζικοί Global Times, στο πλαίσιο της αποστολής σκάφος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει προσεδάφιση και εξερεύνηση της επιφάνειας του Άρη, επιδεικνύοντας «το καινοτόμο πνεύμα της Κίνας στην εξερεύνηση του διαστήματος».
Βασικός σκοπός της αποστολής είναι ο εντοπισμός ιχνών ζωής στον Άρη. Όπως είπε ο Ουγιάνγκ Ζιγουάν, επικεφαλής επιστήμονας του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, στο πλαίσιο συνδιάσκεψης σχετικά με το διάστημα στην επαρχία Σαντόνγκ. Επίσης, θα διερευνηθεί κατά πόσον ο πλανήτης μπορεί να υποστεί γεωδιαμόρφωση/ γαιοποίηση έτσι ώστε να μπορεί κάποια στιγμή να είναι κατοικήσιμος από ανθρώπους.
Το κινεζικό όχημα (ρόβερ) θα μελετήσει την ατμόσφαιρα, το τοπίο και τα γεωλογικά και μαγνητικά χαρακτηριστικά του πλανήτη, με σκοπό την απόκτηση στοιχείων για την προέλευση και την εξέλιξη του Άρη και του ηλιακού μας συστήματος.
Η εκτόξευση προορίζεται να γίνει όταν οι τροχιές του Άρη και της Γης βρεθούν πιο κοντά, κάτι που συμβαίνει κάθε 26 μήνες και διαρκεί περίπου έναν μήνα, όπως σημείωσε στους Global Times ο Πανγκ Ζιχάο, ειδικός σε θέματα εξερεύνησης του διαστήματος.
Τα σήματα από τη Γη χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να φτάσουν στα σκάφη που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, οπότε και οι εντολές στο διαστημόπλοιο για την προσεδάφιση στην επιφάνεια θα πρέπει να αποσταλούν εκ των προτέρων- ενώ πολλά είναι αυτά που μπορεί να συμβούν κατά την κάθοδο, οπότε το σκάφος θα πρέπει να έχει την αυτονομία να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις. Επίσης, η επιφάνεια είναι αφιλόξενη, ειδικά δεδομένων των εξαιρετικά ισχυρών αμμοθυελλών στον Άρη, που μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και για μήνες.
Το κινεζικό διαστημόπλοιο θα φέρει επτά επιστημονικά όργανα, ενώ το ρόβερ έξι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr