Προειδοποιεί δε ότι, οι διαμορφούμενες αντιλήψεις του κοινού, σχετικά με τα χαμηλά επίπεδα διαφθοράς σε ορισμένες χώρες μπορεί να οδηγήσουν σε υποτίμηση της ανάγκης για μέτρα καταπολέμησης των διεφθαρμένων πρακτικών ενώ, εκφράζει και την έντονη ανησυχία της για τη συνολική αργή πρόοδο στην εφαρμογή των συστάσεών της.
Στην ετήσια έκθεσή της, η GRECO εξετάζει τα μέτρα που έλαβαν τα 49 κράτη μέλη της κατά της διαφθοράς το 2018, ιδίως όσον αφορά τους βουλευτές, τους δικαστές και τους εισαγγελείς, καθώς και τον πιο πρόσφατο γύρο αξιολόγησης που εστιάζει στην πρόληψη της διαφθοράς στις κεντρικές κυβερνήσεις και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Στην έκθεση, η GRECO εκφράζει την ικανοποίησή της για τη μεγάλη επικύρωση της Σύμβασης Ποινικού Δικαίου για τη διαφθορά, αλλά εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι 14 κράτη μέλη - Ανδόρα, Δανία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Πορτογαλία, Ρωσία, Σαν Μαρίνο, Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ - δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη σύμβαση αστικού δικαίου για τη διαφθορά, παρά τη σημασία που έχει για τους δημόσιους, ιδιωτικούς και μη κερδοσκοπικούς τομείς για την εξασφάλιση αποτελεσματικών διορθωτικών μέτρων στο εσωτερικό δίκαιο για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί ζημία ως αποτέλεσμα πράξεων διαφθορά.
Κατά τη διάρκεια του 2018, η GRECO ενέκρινε επτά εκθέσεις αξιολόγησης, 29 εκθέσεις συμμόρφωσης και τρεις ad hoc αξιολογήσεις στο πλαίσιο της νέας επείγουσας διαδικασίας αξιολόγησης σχετικά με εξελίξεις που απαιτούν ταχείες ενέργειες - για παράδειγμα, για την αξιολόγηση νέας νομοθεσίας που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.(σ.σ: αυτό αφορά κυρίως την Ελλάδα και τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στον Ποινικό Νόμο).
Η GRECO εορτάζει την 20ή επέτειό της φέτος. Η GRECO δημιουργήθηκε με ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Μάιο του 1999 από 17 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την ικανότητά τους να καταπολεμούν τη διαφθορά ελέγχοντας την τήρηση των προτύπων κατά της διαφθοράς. Έκτοτε, η GRECO βοήθησε τα μέλη της να εντοπίσουν ελλείψεις στις εθνικές πολιτικές κατά της διαφθοράς, προωθώντας τις αναγκαίες νομοθετικές, θεσμικές και πρακτικές μεταρρυθμίσεις. Η GRECO περιλαμβάνει σήμερα τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και τη Λευκορωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr