Η έρευνα διεξήχθη από τα Εμιράτα με τη συνδρομή της Σαουδικής Αραβίας και της Νορβηγίας. Τα πρώτα της αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες Πέμπτη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη διάρκεια άτυπης συνεδρίασης που διοργανώθηκε από την αποστολή των Εμιράτων στον ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι «σχεδόν σίγουρα» ευθύνεται για το σαμποτάζ αυτό, με στόχο, σύμφωνα με τις ίδιες, να ανέβει η τιμή του πετρελαίου, την ώρα που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να εμποδίσει μέσω της επιβολής κυρώσεων την πώληση ιρανικού πετρελαίου, σημειώνει το ΑΠΕ.
Το Ιράν από την πλευρά του απορρίπτει κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση.
Τα τέσσερα πλοία –δύο με σημαία Σαουδικής Αραβίας, ένα με σημαία Νορβηγίας και ένα με σημαία των Εμιράτων—υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις που σημειώθηκαν στα χωρικά ύδατα των Εμιράτων, κοντά στο λιμάνι της Φουτζέιρα.
«Αν και οι έρευνες συνεχίζονται, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι τέσσερις επιθέσεις σημειώθηκαν στο πλαίσιο μιας συντονισμένης και περίπλοκης επιχείρησης που διεξήχθη από έναν παράγοντα με μεγάλες επιχειρησιακές ικανότητες, πιθανότατα κρατικό», υπογραμμίζει η κοινή ανακοίνωση των Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Νορβηγίας.
Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι «είναι πολύ πιθανό» ότι το σαμποτάζ να διαπράχθηκε με νάρκες Limpet που τοποθετήθηκαν μέσω μαγνητών στο κήτος των πλοίων από δύτες που χρησιμοποίησαν γρήγορα σκάφη.
Τα Εμιράτα εκτιμούν ότι όποιος διέπραξε το σαμποτάζ θα πρέπει να είχε σημαντικές ικανότητες συλλογής πληροφοριών για να επιλέξει τους στόχους καθώς τα πλοία δεν βρίσκονταν στο ίδιο σημείο.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, το ενδεχόμενο το Ιράν να εμπλέκεται σε αυτό το σαμποτάζ δεν αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr