Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Επίτροπος Katainen, σε γραπτή του απάντηση προς την ευρωβουλευτή της «Ελιάς» Ευα Καϊλή, «τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, θα διοργανώσει παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για τον εμβολιασμό με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας πολιτικής δέσμευσης όσον αφορά τον εμβολιασμό. Οι συζητήσεις θα εστιάσουν επίσης στην εντατικοποίηση των δράσεων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια στην Ευρώπη»
Ο Επίτροπος, απαντώντας στους σχετικούς «υπαινιγμούς» της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, διαβεβαιώνει ότι η Κομισιόν «δεν είναι ενήμερη για την ύπαρξη οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου που να συνδέει την έξαρση ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό στην ΕΕ με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.»
Στην από 21η Φεβρουαρίου 2019 γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν, ωστόσο, η Ευα Καϊλή είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι:
«Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα κρούσματα της ιλαράς στην Ευρώπη το 2018 έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι νόσησαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο, εκ των οποίων 37 έχασαν τη ζωή τους.
Το 80% των ατόμων που νοσούν από ιλαρά είναι εντελώς ανεμβολίαστα.
Στην Ελλάδα, με 4 θανάτους από την ασθένεια, ο νόμος που αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών και νηπίων για την εγγραφή τους στα σχολεία, ο οποίος συνιστά το μοναδικό μέσο πίεσης της πολιτείας προς τους γονείς για τον εμβολιασμό, παρουσιάζει σημαντικό κενό, ενισχύοντας έτσι το αντιεμβολιαστικό κίνημα και ενθαρρύνοντας τους γονείς προς αυτό. Τα αρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Παιδείας, «νίπτουν τας χείρας τους», καθώς δεν παίρνουν σαφή και ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα, εντείνοντάς το. Οι συνέπειες όμως προβλέπονται σοβαρές.»
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου, από την οποία προκύπτει η έλλειψη συγκεκριμένης δράσης, στο σοβαρό αυτό πρόβλημα:
Απάντηση του αντιπροέδρου κ. Katainen εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (8.5.2019)
«Όπως επισήμανε η Επιτροπή στην απάντησή της στη γραπτή ερώτηση E-003224/2018, δεν είναι ενήμερη για την ύπαρξη οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου που να συνδέει την έξαρση ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό στην ΕΕ με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της ιλαράς στην Ευρώπη οφείλεται στην ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Βάσει της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, και για να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια και στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η Επιτροπή σύστησε, πρόσφατα, συνασπισμό για τον εμβολιασμό με σκοπό να φέρει σε επαφή ενώσεις εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και φοιτητές.
Η Επιτροπή παρακολουθεί τις διαδικτυακές εκστρατείες των πολέμιων του εμβολιασμού και ενημερώνει ενεργά σχετικά με τα οφέλη και την ασφάλεια των εμβολίων, π.χ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της.
Στην ανακοίνωσή της τον Απρίλιο του 2018, η Επιτροπή προτείνει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν υπογράψει κώδικα δεοντολογίας κατά της παραπληροφόρησης. Στις 7 Μαρτίου 2019, μία από τις υπογράφουσες ανακοίνωσε την πολιτική της για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης όσον αφορά τον εμβολιασμό.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Επιτροπή, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, θα διοργανώσει παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για τον εμβολιασμό με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας πολιτικής δέσμευσης όσον αφορά τον εμβολιασμό. Οι συζητήσεις θα εστιάσουν επίσης στην εντατικοποίηση των δράσεων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια στην Ευρώπη.
Βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC), κάθε παιδί δικαιούται να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατόν επίπεδο υγείας, στο οποίο συγκαταλέγεται και η «προληπτική ιατρική φροντίδα» (Άρθρο 24). Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC) και το γενικό σχόλιο αριθ. 14 σχετικά με το δικαίωμα του παιδιού να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του σε περιπτώσεις εικαζόμενων συγκρούσεων μεταξύ δικαιωμάτων ενός μεμονωμένου παιδιού και μιας ομάδας παιδιών, οι αρχές των κρατών μελών έχουν την υποχρέωση να αξιολογούν και να λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη το συμφέρον των παιδιών, όχι μόνο το ατομικό αλλά και το γενικότερο, ή το ομαδικό, σε όλες τις δράσεις που τα αφορούν.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr