Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση της Λιβύης ο Μακρόν πρότεινε "να καθοριστεί μια γραμμή εκεχειρίας, υπό διεθνή επίβλεψη" ανέφερε το γραφείο του Γάλλου προέδρου, προσθέτοντας ότι στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών και τη διεξαγωγή εκλογών.
Το Παρίσι υποστήριζε στο παρελθόν τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του Σάρατζ στις αρχές Απριλίου, υπό το πρόσχημα ότι μάχεται την τρομοκρατία και θέλει να αποκαταστήσει την τάξη. Ο Σάρατζ κατηγορεί τη Γαλλία για τη στήριξη που προσφέρει στον Χάφταρ, μια κριτική που το Παρίσι θεωρεί "απαράδεκτη και αβάσιμη", σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Όσον αφορά την πρόταση περί εκεχειρίας, ο Σάρατζ και η κυβέρνησή του έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής κάθε τέτοια συμφωνία εφόσον οι δυνάμεις του Χάφταρ δεν αποσυρθούν στις θέσεις που κατείχαν πριν από την επίθεση, στην ανατολική και νότια Λιβύη.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν αν και με μικρότερη ένταση λόγω του Ραμαζανιού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες βομβαρδίστηκε ένα στρατόπεδο μαχητών που πρόσκεινται στον Σάρατζ ενώ θραύσματα έπεσαν στη στέγη ενός κέντρου κράτησης μεταναστών, στο ανατολικό προάστιο Τατζούρα. Μολονότι κανείς δεν τραυματίστηκε, έντρομοι οι μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και ήλπιζαν να φτάσουν στην Ευρώπη, έκαναν έκκληση για βοήθεια.
"Έχουμε χάσει σχεδόν κάθε ελπίδα. Παρακαλούμε, χρειαζόμαστε βοήθεια", είπε ένας από αυτούς στο πρακτορείο Reuters.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι από τον βομβαρδισμό άνοιξε μια τρύπα στο υπόστεγο όπου στεγάζονται οι γυναίκες και κινδύνευσε να χτυπηθεί ένα βρέφος. "Πόσες ζωές ακόμη θα απειληθούν μέχρι να απομακρυνθούν αυτοί οι ευάλωτοι άνθρωποι;" διερωτήθηκε η ανθρωπιστική οργάνωση.
Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 443 άνθρωποι και άλλοι 2.110 τραυματίστηκαν ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 24 ο Σάρατζ είπε ότι ο Χάφταρ "θέλει να αρπάξει την εξουσία" υπό το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και ζήτησε από το Παρίσι να πάρει "ξεκάθαρη θέση".
Ο Χάφταρ, πρώην στρατηγός του Μουάμαρ Καντάφι που έπεσε σε δυσμένεια και αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ, έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου. Φέρεται επίσης να έλαβε στρατιωτική βοήθεια από τη Γαλλία, με την οποία κατάφερε να καταλάβει τη Βεγγάζη το 2017.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr