Στο ίδιο το κείμενο του Ψηφίσματος αποκαλύπτεται ότι, παρόλο που οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου ξεκίνησαν τις συνομιλίες για την αναθεώρηση των κανόνων Σένγκεν νωρίτερα φέτος, οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν γιατί, όπως ομολογείται, «κατέστη προφανές ότι ένας συμβιβασμός δεν ήταν εφικτός.»
Όπως δε, στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζεται, η έγκριση του σχετικού Ψηφίσματος δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσης του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα και τα πιθανά επόμενα βήματα, θα εξεταστούν (αν εξεταστούν) από την νέα Ευρωβουλή, που θα προκύψει μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές.
Καταγγελτική και απειλητική συνάμα ήταν η δήλωση της εισηγήτριας της έκθεσης, Tanja Fajon (Σοσιαλιστές, Σλοβενία), που ανέφερε ότι:
- «Η Σένγκεν δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Το σημερινό κείμενο αποσκοπεί στην πλήρη αποκατάστασή της. Δυστυχώς, το Συμβούλιο έδειξε μηδενική βούληση να διαπραγματευτεί μια συμβιβαστική λύση γιατί η υπάρχουσα κατάσταση βολεύει κάποια μεγάλα κράτη μέλη όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν πραγματοποιούνται για πάνω από τρεισήμισι χρόνια. Ήρθε η ώρα να σταματήσουν, αλλιώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει δράση παραπέμποντας το θέμα στο Δικαστήριο».
Παρ’ όλα αυτά, η Ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε το σχετικό Ψήφισμα με 339 ψήφους υπέρ, έναντι 205 κατά και 62 αποχές, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η παρούσα Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, είναι βαθιά διχασμένη, στο αν θα πρέπει να περιορισθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία διενεργούν εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους εξαιτίας των ιδιαίτερων περιστάσεων, που προέκυψαν από την άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση, η οποία ξεκίνησε το 2015. Επιπροσθέτως, η Γαλλία έχει θέσει σε ισχύ αντίστοιχους συνοριακούς ελέγχους λόγω της διαρκούς τρομοκρατικής απειλής.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr