Από τις 29 Ιανουαρίου 2019, ο έλληνας ευρωβουλευτής, επικαλούμενος δημοσιεύματα του Ρώϋτερς, είχε επισημάνει ότι, τέσσερα βρέφη ασθένησαν από σαλμονέλα μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2018 και ότι, οι ιατρικές αναλύσεις συνέδεσαν τα περιστατικά αυτά με προϊόντα της Modilac, με παρτίδες βρεφικού γάλακτος Frezylac καθώς και με προϊόντα Picot (βρεφικές σκόνες και δημητριακά),Milumel (βρεφικές σκόνες και δημητριακά) και Taranis (μείγμα αμινοξέων σε σκόνη για την αντιμετώπιση παθολογικών προβλημάτων), τα οποία διατέθηκαν στο εμπόριο από την Sodilac.
Όπως ανέφερε στην ερώτηση του προς την Κομισιόν, εκτιμάται ότι καταγράφονται περίπου 10.000 στελέχη σαλμονέλας κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 400 έως 600 σε βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους. Από το 2016 έως το 2018, εντοπίζονται 50 στελέχη σαλμονέλας (του βακτηρίου Salmonella Poona) κάθε χρόνο.
Ακολουθεί η καθόλου καθησυχαστική απάντηση του Επίτροπου:
«1. Η Επιτροπή πληροφορήθηκε την πρόσφατη εκδήλωση εστίας Salmonella Poona από το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας.
2. Η Επιτροπή λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο μόλυνσης των παιδικών τροφών από σαλμονέλα και τις επακόλουθες μολύνσεις σε ανθρώπους. Αντιδρώντας σε μια πρόσφατη εστία Salmonella Poona η οποία πιθανώς να συνδέεται με την κατανάλωση παρασκευασμάτων για βρέφη και η οποία εκδηλώθηκε στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων να εκπονήσουν ad hoc κοινές ταχείες αξιολογήσεις εκδήλωσης εστιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή μέτρων ελέγχου και πρόληψης σε εθνικό επίπεδο και να διευκολυνθεί ο εντοπισμός της προέλευσης των μολυσμένων τροφίμων.
Η εν λόγω αξιολόγηση δημοσιεύθηκε στις 12 Μαρτίου 2019.
Όσον αφορά την πρόληψη του κινδύνου σαλμονέλας και την περαιτέρω μείωση του αριθμού των τροφιμογενών εστιών στην ΕΕ, η Επιτροπή θα συνεχίσει να διασφαλίζει μέσω τακτικών ελέγχων και αναλύσεων ότι τα κράτη μέλη εφαρμόζουν ορθά τη νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων.
Η εν λόγω νομοθεσία έχει καθοριστική σημασία για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των καταναλωτών της ΕΕ, ιδίως των κανόνων υγιεινής κατά την παραγωγή τροφίμων και των υποχρεωτικών προγραμμάτων ελέγχου της σαλμονέλας στους πληθυσμούς πουλερικών, δεδομένου ότι τα πουλερικά μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό υποδόχο σαλμονέλας.
Η Επιτροπή στηρίζει, μέσω προγραμμάτων πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία, την έρευνα για την αντιμετώπιση και τη διασφάλιση της μικροβιολογικής και χημικής ασφάλειας στην τροφική αλυσίδα. Σε συνδυασμό με πολλά έργα για την αξιολόγηση, τη βελτίωση και τη γνωστοποίηση της ασφάλειας στην τροφική αλυσίδα εν γένει, έργα όπως το BABY-SAFE3 και το PROMETEUS4 αντιμετώπισαν το ζήτημα της μικροβιολογικής ασφάλειας στα παρασκευάσματα για βρέφη.»
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr