Ο Γάλλος ευρωβουλευτής ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ο κατάλογος των δώρων που έλαβαν οι Επίτροποι στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να μην αναφέρει ποια μη κυβερνητική οργάνωση ή εταιρεία παρείχε κάθε δώρο», δίνοντας και παραδείγματα:
*Ο Επίτροπος για την ασφάλεια των τροφίμων (Andriukaitis) έλαβε μια φορητή τηλεόραση από έναν άγνωστο οργανισμό στις 27 Απριλίου 2017.
* Ο Επίτροπος αρμόδιος για την αξιολόγηση της φορολογικής κατάστασης της Apple (Vestager) έλαβε έναν πίνακα και ένα σύνολο ακουστικών Bang & Olufsen από μια άγνωστη εταιρεία το 2017.
* Ο Επίτροπος αρμόδιος για τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές (Bulc) έλαβε ένα Apple i-Pad Pro 128 GB από μια άγνωστη εταιρεία το 2016 και ρολόγια από το Κατάρ το 2015 και το 2016.
Σε προχθεσινή του γραπτή απάντηση, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, υπεκφεύγει στο να απαντήσει ποιοι είναι αυτοί που κάνουν «δώρα» στους κοινοτικούς Επιτρόπους και γιατί, αλλά αναφέρει γενικά ότι:
«Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4 του Κώδικα Συμπεριφοράς των μελών της Επιτροπής, τα μέλη της Επιτροπής δεν αποδέχονται δώρα αξίας μεγαλύτερης των 150 ευρώ. Όταν, σύμφωνα με τη διπλωματική και ευγενική πρακτική, λαμβάνουν δώρα που υπερβαίνουν το ποσό αυτό, τα παραδίδουν στο Τμήμα Πρωτοκόλλου της Επιτροπής.»
Μόνο που, όπως «ομολογεί», ο κατάλογος των δώρων δημοσιεύεται στους δικτυακούς τόπους της Κομισιόν αλλά αναφέρεται τους δωρητές από τον Φεβρουάριο του 2018, δηλαδή από την έναρξη ισχύος του νέου Κώδικα Συμπεριφοράς των μελών της Επιτροπής που εγκρίθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2018.
Μέχρι τότε, δηλαδή, όσοι Επίτροποι πήρανε «δώρα», πήρανε, για λόγους άγνωστους άλλα εύκολα προσδιορίσιμους.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr