Σχολιάζοντας εξάλλου την τρομοκρατική επίθεση στην Νέα Ζηλανδία στις 15 Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος παρενέβη και στα εσωτερικά της νεοζηλανδικής κυβέρνησης για τον Μπρέντον Τάραντ. «Αν η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δεν πράξει αυτό που πρέπει, τότε θα το κάνουμε εμείς… Στην περίπτωση αυτή θα κάνω διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση αυτής της χώρας. Ο τρομοκράτης πρέπει να τιμωρηθεί με τον πιο αυστηρό τρόπο» προειδοποίησε.
Ειδικότερα, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στην πόλη Ερεγλί, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι ήταν λάθος η κατάργηση της θανατικής ποινής, προσθέτοντας μάλιστα ότι «τον πειράζει το ότι χρειάζεται να ταΐζει στην φυλακή του υπαίτιους του πραξικοπήματος του 2016».
«Κάναμε λάθος όταν καταργήσαμε την θανατική ποινή. Γιατί; Την νύχτα της 15ης Ιουλίου (του 2016 κατά την απόπειρα πραξικοπήματος-σ.σ) σκοτώθηκαν 251 συμπολίτες μας. Ακόμη και αν περάσουν την ζωή τους στη φυλακή, με πειράζει το γεγονός, ότι πρέπει να τους ταΐζουμε. Εάν σε σχέση με αυτό η Βουλή μας λάβει τέτοια απόφαση (να επαναφέρει την θανατική ποινή-σ.σ), τότε θα την επικυρώσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρόμοιες δηλώσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει και τον Αύγουστο του 2018, λέγοντας τότε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει με ευαισθησία το θέμα αυτό» και, αν η Βουλή ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, ο ίδιος θα τον επικυρώσει.
Το Φεβρουάριο ο Τούρκος πρόεδρος είχε ασκήσει κριτική στην ηγεσία της Αιγύπτου επειδή υιοθετεί την θανατική ποινή ως τιμωρία, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή της ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Είχε επίσης δηλώσει ότι είναι αδύνατον να υπάρξουν οι οποιεσδήποτε επαφές με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμνπτέλ Φατάχ αλ Σίσι όσο «η χώρα δεν ανακοινώσει γενική αμνηστία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr