Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, χαιρέτησε την επιστολή Μακρόν και δήλωσε πως μια «τέτοια συζήτηση για την Ευρώπη για το πώς οραματιζόμαστε το μέλλον μας κάνει καλό στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε πολύτιμα εναύσματα».
Και οι ευρωβουλευτές από όλες τις παρατάξεις ήταν θετικά προσκείμενοι στο περιεχόμενο της επιστολής Μακρόν. Πιο συγκεκριμένα, ο Χριστιανοδημοκράτης Μίχαελ Γκάλερ θεωρεί θετικό ότι η επιστολή Μακρόν είχε ως κύριους παραλήπτες τους Ευρωπαίους πολίτες:
«Είμαστε πριν από τις ευρωεκλογές και θα πρέπει να μας είναι σαφές ότι αυτή η Ευρώπη ποτέ δεν ήταν πιο σημαντική από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Ο Μακρόν κάνει όμως επίσης σαφές ότι διακινδυνεύουμε αυτό το οικοδόμημα αλλά και την ήπειρο γενικότερα με τις προκλήσεις στις οποίες διολισθαίνουμε».
Το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Σίρντεβαν από το κόμμα η Αριστερά, λέει σχετικά:
«Ελπίζω να καταφέρει να πείσει τη γερμανική κυβέρνηση ώστε να ξυπνήσει από τον βαθύ της ύπνο. Είναι άμεση ανάγκη να συζητήσουμε πως θα συνεχίσουμε με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πώς θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνική Ευρώπη ώστε να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές αδικίες».
Επικριτική όμως ήταν η στάση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Ο Γιορκ Μόιτεν από το AfD ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Δυστυχώς αυτοί που πλανώνται συνεχίζουν την λάθος πολιτική τους. Όλο το κείμενο, το οποίο διάβασα πραγματικά προσεκτικά είναι γεμάτο σφάλματα. Ο κ.Μακρόν, όπως και πολλοί άλλοι δεν έχει καταλάβει ότι το σχέδιο ΕΕ δεν έχει μέλλον αν συνεχιστεί αυτή πολιτική. Θα έπρεπε όμως να έχουμε μέλλον και με αυτό που προτείνει ο κ.Μακρόν δεν γίνεται».
Επιφυλάξεις από Πολωνία-Ουγγαρία
Οι συντηρητικοί ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας χαιρέτισαν τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, αλλά εξέφρασαν και τις διαφωνίες τους.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει μόνο τις προτάσεις του Μακρόν που είναι προς το συμφέρον της χώρας.
Αυτές δεν περιλαμβάνουν την επιβολή φόρου στους ομίλους του Διαδικτύου και μέτρα για την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, εξήγησε ο Μοραβιέσκι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News χθες Τρίτη το βράδυ, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Από την πλευρά του ο Ζόλταν Κόβατς, ο εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, έγραψε στο Twitter ότι η πρωτοβουλία του Μακρόν "μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας σοβαρής συζήτησης στην Ευρώπη".
"Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το μέλλον της Ευρώπης", τόνισε, όμως πρόσθεσε ότι "στις λεπτομέρειες φυσικά έχουμε διαφορετικές απόψεις".
Ο Κόβατς δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις, όμως η Βουδαπέστη είναι αντίθετη στο να ενισχυθούν οι κοινές προσπάθειες για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς ο Ορμπάν επιμένει ότι αυτό είναι αποκλειστικό ζήτημα κάθε κυβέρνησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr