Η οργάνωση είναι στα πρόθυρα της ήττας στην Μπαγούζ, κατά μήκος της όχθης του Ευφράτη ποταμού, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει μερικούς απομακρυσμένους θύλακες δυτικότερα, ενώ έχει εξαπολύσει επιθέσεις σε άλλες περιοχές από όπου εκδιώχθηκε.
Η Μπαγούζ αποτελείται από μικρούς οικισμούς και αγροκτήματα και δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με το Ιράκ. Είναι η έσχατη κατοικημένη περιοχή που ελέγχει ακόμη το ΙΚ, το τελευταίο οχυρό που απέμεινε από την αχανή έκταση της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ που είχε κυριεύσει το 2014 πριν ανακηρύξει την ίδρυση του «χαλιφάτου» του.
Οι ΣΔΔ ενημέρωσαν χθες ότι θα επιβραδύνουν την επιχείρησή τους, διότι κι άλλοι άμαχοι -- παρότι θεωρείτο πως είχαν απομακρυνθεί όλοι -- είναι παγιδευμένοι στην Μπαγούζ. Διαβεβαίωσαν πάντως ότι θα έχουν καταλάβει την περιοχή πολύ σύντομα.
Μια αυτοκινητοπομπή θεάθηκε να κινείται προς την Μπαγούζ χθες το πρωί και ο Μουστάφα Μπάλι, εκπρόσωπος Τύπου των ΣΔΔ, σημείωσε πως 200 τζιχαντιστές έφυγαν, μαζί με μια ομάδα συνολικά 3.000 ανθρώπων, αφού οι Κούρδοι αποφάσισαν να τους επιτρέψουν να αποχωρήσουν από το πεδίο.
«Πριν αρχίσουν οι μάχες, νομίζαμε ότι υπήρχαν 1.000-1.500 τρομοκράτες. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, φυσικά, οι τρομοκράτες υπέστησαν απώλειες, και σήμερα (σ.σ. χθες) περίπου 200 τρομοκράτες παραδόθηκαν, κατά συνέπεια νομίζουμε ότι οι τρομοκράτες που απομένουν μπορεί να είναι περίπου 1.000, κατά προσέγγιση», ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι «άμαχοι που είναι παγιδευμένοι» μέσα στην Μπαγούζ, εξήγησε.
Οι τζιχαντιστές κατάγονται από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, ανέφεραν οι ΣΔΔ, διανέμοντας φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται οι μαχητές, διαχωρισμένοι από τα γυναικόπαιδα.
Το ΙΚ είδε το έδαφος υπό τον έλεγχό του σταδιακά να συρρικνώνεται και να περιορίζεται τελικά μόνο στην Μπαγούζ αντιμέτωπο με τις επιθέσεις από πολλαπλά μέτωπα, από διάφορες συριακές και διεθνείς δυνάμεις, έπειτα από μια σειρά επιδείξεων ακραίας σκληρότητας από πλευράς του, που προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή.
Παρά την επικείμενη στρατιωτική της ήττα, η οργάνωση συνεχίζει να αποτελεί θανάσιμη απειλή και εξετάζει εναλλακτικές μορφές δράσης, από αντάρτικο πόλης και βομβιστικές επιθέσεις από μέλη του και οπαδούς του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και πέραν αυτής, σύμφωνα με πολλές κυβερνήσεις.
Οι ΣΔΔ ξανάρχισαν το Σαββατοκύριακο τις επιχειρήσεις τους στην Μπαγούζ, το τελικό στάδιο μιας εκστρατείας η κορύφωση της οποίας σημειώθηκε το 2017, όταν το ΙΚ απώλεσε τη Ράκα στη Συρία και τη Μοσούλη στο Ιράκ.
Η οργάνωση αυτή είχε διακόψει την επίθεσή της για να μπορέσουν χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν την περιοχή: τζιχαντιστές που προτίμησαν να παραδοθούν για να ζήσουν, υποστηρικτές τους, γυναικόπαιδα, ντόπιοι, αλλά και κάποιοι αιχμάλωτοι του ΙΚ.
Την Παρασκευή, οι ΣΔΔ εκτιμούσαν πως την περιοχή απέμεναν πλέον μόνο μαχητές, κυρίως ξένοι, αλλά χθες ανασκεύασαν, ανακοινώνοντας πως υπάρχουν ακόμα παγιδευμένοι άμαχοι.
Ο συνταγματάρχης Σον Ράιαν, εκπρόσωπος του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος στηρίζει -- κυρίως από αέρος -- τις ΣΔΔ, δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ποιους κρατά ομήρους το ΙΚ, εξέφρασε πάντως την ελπίδα να αφεθούν ελεύθεροι σώοι.
Την Κυριακή, οι μαχητές των ΣΔΔ αντιμετώπισαν νάρκες, παγίδες, αυτοκίνητα-βόμβες, ενέδρες σε στοές και βομβιστές-καμικάζι στην επιχείρησή τους. Τακτικές που οι τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα.
Αν και η κατάληψη της Μπαγούζ θα αποτελέσει μείζον ορόσημο στον αγώνα εναντίον του ΙΚ, η οργάνωση αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί απειλή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr