Ο πλήρης αποκλεισμός θα καθυστερούσε σημαντικά την εγκατάσταση του 5G στη χώρα και θα την επιβάρυνε ως προς το κόστος.
Την ηπιότερη στρατηγική επικρότησε χθες ο Αρνε Σόνμπομ, επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (BSI), ο οποίος τάσσεται υπέρ της σύναψης μιας συμφωνίας μεταξύ Κίνας - Γερμανίας, που θα απαγορεύει σε αμφοτέρους την ηλεκτρονική κατασκοπεία. Μια τέτοιου είδους διακρατική συμφωνία θα αποτελούσε μέρος μιας γενικότερης σκλήρυνσης στην πολιτική ηλεκτρονικής ασφάλειας της Γερμανίας, διασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητα των δεδομένων και παράλληλα υψώνοντας τον πήχυ για τη Huawei και όσες άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών συμβληθούν με το Βερολίνο για την ανάληψη του 5G.
Εντονη πίεση προκαλεί ταυτόχρονα η επικείμενη έναρξη των διαγωνισμών 5G στη Γερμανία. Με την ημερομηνία εκκίνησης στις 19 Μαρτίου να πλησιάζει επικίνδυνα, το Βερολίνο καλείται να λάβει εγκαίρως απόφαση για το ακανθώδες ζήτημα των τηλεπικοινωνιών. Δεδομένου ότι η Αγκελα Μέρκελ εστιάζει στην εξέλιξη του δικτύου 5G στη χώρα, πολλοί πιστεύουν πως δεν θα διακινδυνεύσει τον αποκλεισμό του μεγαλύτερου παρόχου εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών. Μία τέτοια κίνηση πολύ πιθανό να πήγαινε τη Γερμανία πολλά βήματα πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θα καθιστούσε την εγκατάσταση του δικτύου πιο κοστοβόρα. Εξ ου και το Βερολίνο ήταν εξαρχής επιφυλακτικό όσον αφορά την αντιμετώπιση της υπόθεσης Huawei, όταν μερικούς μήνες νωρίτερα εστάλη στη Γερμανία αμερικανική αντιπροσωπεία, προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία.
Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Huawei για κατασκοπεία και συνεργασία με το Πεκίνο. Αντίστοιχη συμφωνία με αυτή που εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο για την προστασία των δεδομένων και της ηλεκτρονικής ασφάλειας είχε συναφθεί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το 2015. Το πείραμα αυτό απέτυχε, καθώς πλέον οι ΗΠΑ δηλώνουν πεπεισμένες πως το κινεζικό κράτος παραβίασε την εν λόγω συμφωνία και προχώρησε την ίδια χρονιά σε αποκλεισμό της Huawei από τη χώρα. Παρότι η κινεζική εταιρεία αρνείται όλες τις κατηγορίες, σε αποκλεισμό της Huawei προχώρησαν επίσης η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία, ενώ το ίδιο σενάριο εξετάζεται από Βρετανία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr