Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες αναφέρουν πως η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις ζητώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κινεζική οικονομία και το Πεκίνο καταβάλλει προσπάθειες να ανταποκριθεί. Οπως, όμως, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, «είναι άλλο πράγμα να υπογράψουν δύο πλευρές ένα χαρτί και άλλο να θεσπίσουν ελεγκτικούς μηχανισμούς». Το ζήτημα είναι από τα πλέον κρίσιμα, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει τη θέσπιση ελεγκτικών μηχανισμών που θα αξιολογούν την τήρηση όσων μεταρρυθμίσεων θα έχει συμφωνήσει το Πεκίνο. Εχει κατηγορήσει την Κίνα ότι και στο παρελθόν ανέλαβε δεσμεύσεις που στην πράξη δεν τήρησε ποτέ. Σχολιάζοντας, πάντως, τις διαρροές για πρόοδο στις συνομιλίες, η Ελίζαμπεθ Ικόνομικ, στέλεχος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων αρμόδια για θέματα Ασίας, τόνισε πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ζητημάτων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η πρώτη κατηγορία είναι τα εύκολα στην επίλυσή τους ζητήματα, που αφορούν κυρίως το πώς θα μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ από τις διμερείς συναλλαγές με την Κίνα, και στα οποία έχει ήδη επιτευχθεί πρόοδος.
Η δεύτερη κατηγορία είναι τα δύσκολα ζητήματα και κυρίως όσα σχετίζονται με το φιλόδοξο πρόγραμμα του Πεκίνου «Made in China 2025». Το εν λόγω πρόγραμμα θέτει στόχο την ανάδειξη της Κίνας σε παγκόσμια υπερδύναμη στις νέες τεχνολογίες όπως στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, στους ημιαγωγούς και στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος, το Πεκίνο επιδοτεί τις κινεζικές βιομηχανίες των κλάδων αυτών. Προκαλεί, έτσι, την επίμονη αντίδραση της Ουάσιγκτον που υποστηρίζει πως οι επιδοτήσεις θέτουν τις κινεζικές βιομηχανίες σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους από τις ΗΠΑ ή οποιουδήποτε αλλού. Παράλληλα, όμως, στα δυσεπίλυτα θέματα ανήκουν και άλλες αθέμιτες πρακτικές της Κίνας όπως η εμπορική κατασκοπεία, η παραβίαση απόρρητων δεδομένων στον κυβερνοχώρο και προπαντός το γεγονός ότι εξαναγκάζει όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά να σχηματίζουν κοινοπραξίες με κινεζικές και έτσι να μοιράζονται με αυτές την τεχνογνωσία τους. Πρόκειται για μια κατηγορία την οποία αρνείται επίμονα το Πεκίνο αλλά προέρχεται κατά κύριο λόγο από αμερικανικές επιχειρήσεις.
Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη διαρροές πληροφοριών γύρω από τις επαφές που φέρουν την αμερικανική και την κινεζική αντιπροσωπεία να ανταλλάσσουν κείμενα συμφωνίας και να καταλήγουν σε κάποιες γενικές αρχές επί των πλέον αιχμηρών θεμάτων. Οι τελευταίες πληροφορίες, όμως, προδίδουν πως παραμένει μεγάλο το χάσμα που χωρίζει την αμερικανική από την κινεζική πλευρά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr