Τον συνοδεύουν περίπου 80 βουλευτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ πλήθη συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του κυριότερου αυτοκινητόδρομου στην έξοδο του Καράκας ανεμίζοντας σημαίες της Βενεζουέλας και φωνάζοντας υποστηρικτικά συνθήματα καθώς αναχωρούσε η αυτοκινητοπομπή των λεωφορείων.
«Φεύγουμε με άδεια τα χέρια αλλά θα επιστρέψουμε φορτωμένοι κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια», διαβεβαίωσε η βουλευτής της αντιπολίτευσης Ντέλσα Σολορσάνο, την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε ένα από τα λεωφορεία της αυτοκινητοπομπής στο ανατολικό Καράκας.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Νικολάς Μαδούρο έκανε για άλλη μια φορά λόγο για ένα πολιτικό «θέαμα» και επανέλαβε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του: «Επινόησαν μια δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια με σαπισμένα, καρκινογόνα τρόφιμα και θέλουν να την περάσουν με τη βία», είπε.
Ο Χουάν Γκουαϊδό που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος από περίπου πενήντα χώρες, εξήγησε την Τετάρτη πως «καραβάνια» εθελοντών θα μεταβούν το Σάββατο σε διαφορετικά σημεία της πολιτείας Ταχίρα (δυτικά), στα σύνορα με την Κολομβία, και της πολιτείας Μπολίβαρ (νότια), που συνορεύει με τη Βραζιλία, όπου έχει αποθηκευτεί η επείγουσα βοήθεια. Ανέφερε επίσης τα λιμάνια Καμπέγιο και Λα Γκουάιρα, τα δύο κυριότερα της χώρας.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθει όπως κι αν φθάσει, είτε από τη θάλασσα, είτε από την ξηρά» επανέλαβε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ο οποίος επέλεξε για την είσοδο της βοήθειας τη συμβολική ημερομηνία της 23ης Φεβρουαρίου, έναν μήνα ακριβώς μετά την αυτοανακήρυξή του ως μεταβατικού προέδρου της χώρας.
Όμως η κυβέρνηση διέταξε τον στρατό να ενισχύσει τον αποκλεισμό αυτών των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων: η γέφυρα Τιεντίτας που συνδέει την Κούκουτα (Κολομβία) με την Ουρένα (Βενεζουέλα) έχει αποκλειστεί με κοντέινερ, ενώ έχουν ανασταλεί οι πτήσεις και οι θαλάσσιες συνδέσεις με το ολλανδικό νησί Κουρασάο, όπου προβλέπεται επίσης να αποθηκευθεί η βοήθεια.
Διαδηλώσεις υπέρ του Γκουαϊδό και υπέρ του Μαδούρο προβλέπονται να διεξαχθούν σε όλη τη χώρα το Σάββατο, μια ημέρα κατά την οποία προμηνύεται μεγάλη ένταση.
Συμβολίζοντας το μπρα-ντε-φερ γύρω από την είσοδο της βοήθειας ανάμεσα στον Χουάν Γκουαϊδό και τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, δύο συναυλίες, η μία για να απαιτήσει την προώθηση της βοήθειας, η άλλη για να την καταγγείλει, θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή σε απόσταση 300 μέτρων, από τη μία και την άλλη πλευρά της γέφυρας Τιεντίτας.
«Venezuela Aid Live”, η συναυλία που οργανώνει ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον με σκοπό τη συλλογή δωρεών, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Κούκουτα, παρουσία των προέδρων της Κολομβίας, της Χιλής και της Παραγουάης. Εκπρόσωπος των διοργανωτών, ο Φερνάν Οκάμπο, αναμένει 250.000 θεατές.
Ανάμεσα στους διεθνείς σταρ που αναμένονται: οι Ισπανοί Αλεχάντρο Σανθ και Μιγκέλ Μποσέ, ο Δομινικανός Χουάν Λουίς Γκέρα, οι Κολομβιανοί Κάρλος Βίβες και Χουάνες, ο Πορτορικανος Λουίς Φόνσι, καθώς και πολλές διασημότητες από τη Βενεζουέλα (Χοσέ Λουίς Ροδρίκες, Νάτσο, Ρικάρδο Μοντανέρ).
Περίπου τριάντα ιδιωτικές πτήσεις που μεταφέρουν τους καλλιτέχνες αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Κούκουτα, την ώρα που 1.500 αστυνομικοί και στρατιώτες θα αναπτύσσονται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της εκδήλωσης.
Αντίθετα, ο κατάλογος των συμμετεχόντων στο “Hand off Venezuela” (Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα), την αντισυναυλία που οργανώνεται από την κυβέρνηση, δεν έχει γίνει γνωστός.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Χουάν Γκουαϊδό και οι οπαδοί του σχεδιάζουν να σπάσουν τον στρατιωτικό αποκλεισμό που έχει θέσει η κυβέρνηση παραμένει ο μεγάλος άγνωστος. Την Τετάρτη, ο Χουάν Γκουαϊδό προσπάθησε για πολλοστή φορά, χωρίς επιτυχία, να πείσει τους στρατιωτικούς, η υποστήριξη των οποίων είναι κρίσιμη για την τσαβική εξουσία, να ενταχθούν στις γραμμές του.
Μπορεί ο στρατός να έχει εξουδετερώσει ορισμένα σημεία διέλευσης, όμως τα σύνορα των 2.200 χλμ. που χωρίζουν τη Βενεζουέλα από την Κολομβία είναι πορώδη, με μεγάλες περιοχές να ελέγχονται από τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών, μαφιόζικες οργανώσεις που καταφέρνουν συχνά να περάσουν λαθραία εμπορεύματα και βενζίνη.
Έχοντας πληγεί από την κρίση και ένα ρεκόρ υπερπληθωρισμού, εκατοντάδες Βενεζουελάνοι διασχίζουν κάθε μέρα –κυρίως μέσω της πεζής διέλευσης Σιμόν-Μπολίβαρ, μια άλλη γέφυρα που συνδέει τη Βενεζουέλα με την Κούκουτα– μεταφέροντας παράνομα φορτία, σύμφωνα με την κολομβιανή αστυνομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr