Οι νέοι κανόνες υιοθετήθηκαν από την ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη με 460 ψήφους υπέρ, 170 κατά και 47 αποχές. Οι πόροι της ΕΕ για τις περιφέρειες, τα ταμεία συνοχής και τα κοινωνικά ταμεία για την περίοδο 2021 - 2027 είναι καταλυτικής σημασίας για τη συνέχεια των επενδύσεων στις περιφέρειες της ΕΕ, με αυξημένη στήριξη για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.
Επίπεδα χρηματοδότησης
Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν σθεναρά ότι τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης, που αντιστοιχούν σε 378,1 δισ. ευρώ (σε τιμές 2018), θα πρέπει να διατηρηθούν για την περίοδο 2021 - 2027. Οι λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ουσιαστική στήριξη από την ΕΕ, με τα ποσοστά συγχρηματοδότησης να ανέρχονται μέχρι το 85% (σε σύγκριση με το 70% που πρότεινε η Επιτροπή) και μερίδιο 61,6% στο Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής. Αυξήθηκε επίσης το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις περιφέρειες σε μετάβαση αλλά και τις πιο ανεπτυγμένες, στο 65% και το 50% αντίστοιχα. 1,6 δισ. ευρώ (0,4%) θα αφιερωθεί επίσης ως πρόσθετη χρηματοδότηση στις απομακρυσμένες περιοχές.
Οι κοινοί κανόνες έχουν πλέον ισχυρότερους δεσμούς με τους γενικότερους στόχους των πολιτικών της ΕΕ, όπως:
- την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- την προτεραιότητα στα μέτρα αποδοτικότητας για την παροχή αλλά και τη ζήτηση ενέργειας
- την προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
- την προώθηση της έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας
- το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων και την αποτροπή κάθε είδους διάκρισης.
Η Constanze Krehl (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γερμανία) δήλωσε: «Το ΕΚ στηρίζει πλήρως τις αρχές της απλοποίησης και της συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ταμείων συνοχής μέσω των συμφωνιών εταιρικής σχέσης. Η σύνδεση ωστόσο της χρηματοδότησης των περιφερειών με μακροοικονομικούς στόχους, όπως πρότεινε η Επιτροπή, θα σήμαινε την άδικη τιμωρία των περιφερειακών αρχών για τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Το ΕΚ συνεπώς απέρριψε αυτά τα μέτρα».
Ο Andrej Novakov (ΕΛΚ, Βουλγαρία) υπογράμμισε ότι «όλοι ωφελούνται από την πολιτική συνοχής της ΕΕ γιατί μας φέρνει πιο κοντά. Υπάρχει μόνο μια κατηγορία ευρωπαίων πολιτών: αυτοί που κερδίζουν από τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε τη νομοθετική διαδικασία σύντομα και τώρα είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο».
Το ΕΚ είναι έτοιμο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ.
Ποιους επηρεάζουν οι διατάξεις
Οι Κοινές Διατάξεις θα ισχύσουν για το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Κοινωνικό Ταμείο (EFS+), το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, ενώ θέτουν κανόνες χρηματοδότησης για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων 2021 – 2027. Οι εν λόγω πόροι συνιστούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr