Η αδυναμία, πολιτών και επιχειρήσεων, να εξοφλήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει, είχε ως αποτέλεσμα την συσσώρευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο αστρονομικό ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αναφέρει το έγγραφο και υπογραμμίζει ότι:
- Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), τον Ιούνιο του 2016, οι τράπεζες της ΕΕ κατείχαν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αντιστοιχούσαν στο 5,5% των συνολικών δανείων. Δύο χρόνια αργότερα (Ιούνιος 2018), το ποσοστό αυτό (δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων) μειώθηκε στο 3,6%, χάρη τόσο στη μείωση του ακαθάριστου ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και στην αύξηση των δανείων.
-Αν και μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το 6,4% που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων άλλων προηγμένων οικονομιών (περίπου 1,0% για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία στο τέλος του 2017, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα).
Όπως διευκρινίζεται, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων απαιτούν από τις τράπεζες να κατέχουν υψηλότερα ποσά ρυθμιστικού κεφαλαίου και να καταβάλλουν ασφάλιστρο κινδύνου στις αγορές ρευστότητας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κερδοφορία και οι προοπτικές ανάπτυξής τους.
Υπενθυμίζεται δε ότι, για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, εγκρίθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάρτιο του 2018, η Κομισιόν ενέκρινε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει πρόταση οδηγίας με στόχο την προώθηση των δευτερογενών αγορών μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη διευκόλυνση της ανάκτησης των εγγυημένων δανείων.
Ωστόσο, όπως συμπεραίνεται στο ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, οι τράπεζες που δημιούργησαν δάνεια, δεν έχουν επαρκή κίνητρα για να επιβάλουν αναδιάρθρωση δανείων στους δανειολήπτες, δεδομένου ότι συνήθως απαιτούνται σημαντικές μειώσεις των απαιτήσεων των δανειοληπτών, ενδεχομένως παρεμποδίζοντας τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των τραπεζών και των πελατών τους.
Αυτοί οι εγγενείς περιορισμοί εξηγούν το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των τραπεζών για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ολόκληρο το 9σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο (στα αγγλικά) ΕΔΩ.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr