Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα υψηλόβαθμα αλλά και τα μεσαία διευθυντικά στελέχη, σύμφωνα με εκτενή έρευνα που πραγματοποίησε CNBC.
Πηγές του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου αποκάλυψαν πως οι αμερικανικές Goldman Sachs και J.P. Morgan μπορούν να καταβάλουν σε υπεύθυνο αίθουσας χρηματιστηριακών συναλλαγών (trading room) μεγαλύτερο μισθό από 30% έως 40% συγκριτικά με τις Barclays, Deutsche Bank και UBS. Ο βασικός μισθός ενός χαμηλόβαθμου αναλυτή σε μια ευρωπαϊκή τράπεζα κυμαίνεται σε 50.000 με 60.000 δολάρια, ενώ στις ΗΠΑ φθάνει σε 80.000 με 100.000 δολάρια.
Ενα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα των ισχυρών τραπεζών στις ΗΠΑ είναι πως καταβάλλουν τα μπόνους απευθείας σε μετρητά. Στην Ευρώπη, αντίθετα, πληρώνονται τμηματικά μέσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Συν τοις άλλοις, τα μπόνους που δίνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι συνήθως μοιρασμένα σε μετρητά και μετοχές.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται μισθολογικά σε μειονεκτική θέση έναντι των αμερικανικών λόγω των αυστηρότερων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ισχύουν από το 2014, αλλά και της υποχώρησης της κερδοφορίας τους το διάστημα των τελευταίων ετών. Αρχές του 2014, η Ε.Ε. έθεσε πλαφόν στα μπόνους του τραπεζικού κλάδου μετά τις υπερβολές που διαπιστώθηκαν στα πακέτα αποζημίωσης που λάμβαναν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τη συνακόλουθη κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη. Ετσι λοιπόν τα μπόνους στην Ε.Ε. δεν μπορούν πια να ξεπερνούν το 100% του βασικού μισθού ή το 200% υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει δοθεί το πράσινο φως από τους μετόχους. «Είναι φαύλος κύκλος, δεν είναι;» σχολιάζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος που εργάζεται στην Ευρώπη, απευθυνόμενο στο δίκτυο CNBC. «Θέλεις να προσλάβεις τους πιο ταλαντούχους και ικανούς στον κλάδο διότι βλέπεις πως η δουλεία είναι υποτονική, αλλά παίρνεις έγκριση με μεγάλες δυσκολίες και όταν γίνεται αυτό, δεν μπορείς να προσφέρεις τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα», δηλώνει ανεπίσημα ο ίδιος.
Η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει χαμηλή εδώ και χρόνια λόγω των τεράστιων προστίμων που έπρεπε να καταβάλουν λόγω σειράς σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Παράλληλα, η νομισματική πολιτική των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων μείωσε το ενδιαφέρον των πελατών για κάποιες επενδύσεις και έπληξε τις καταθέσεις. Τελευταία έχει, επίσης, ενισχυθεί το κλίμα αβεβαιότητας στην Ευρώπη για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. Σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι τράπεζες δυσκολεύονται ακόμη να απαλλαχθούν από έναν τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές τράπεζες και ιδιαίτερα ισχυροί όμιλοι, όπως οι J.P. Morgan και Citi, έχουν πολύ ισχυρό δίκτυο λιανικής τραπεζικής σε όλες τις ΗΠΑ, που τις καθιστά πιο ανθεκτικές υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr